Ανοδικά ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες, στηριζόμενοι κυρίως σε μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά οι περισσότεροι ευρωπαικοί δείκτες παραμένουν σε διορθωτική φάση λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία. Η εικόνα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων λίγο πριν τις 17.00 έδειχνε μεικτές τάσεις και σχετικά υποτονικές συναλλαγές. Ενδεχομένως μέχρι την λήξη των συνεδριάσεων των 5 μεγαλύτερων ευρωπαικών χρηματιστηρίων να υπάρξει κάποια αλλαγή τάσης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά στις 'συνεδριάσεις του πολέμου' είναι ότι οι επενδυτές εστιάζουν σε συγκεκριμένες μετοχές (stock picking) και όχι σε δείκτες. Πάντως το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές δεν πιέζονται ιδιαίτερα είναι μία ένδειξη συγκρατημένης αισιοδοξίας για το ευρωπαικό οικονομικό μέλλον, παρά τα δυσοίωνα μηνύματα που υπάρχουν.
Συνεδρίαση με γνώριμο δρομολόγιο και κατάληξη στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εικόνα ήταν παρεμφερής με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Έναρξη με ανοδικές τάσεις, μετά ήπια υποχώρηση και προς το τέλος της συνεδρίασης αύξηση των πιέσεων σε όλο το φάσμα των εισηγμένων. Η απώλεια των 850 μονάδων οδηγεί σε νέα (ισχυρότερη) στήριξη στις 825 μονάδες. Το ανησυχητικό των πτωτικών συνεδριάσεων είναι ότι δεν υπάρχει ζήτηση ούτε market making για να απορροφήσει την όποια μικρή προσφορά.
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σήμερα στις 843,11 μονάδες με υποχώρηση 1,38%. Η αξία συναλλαγών ενώ μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης ήταν σχετικά χαμηλή (στάση αναμονής) προς το τέλος της συνεδρίασης αυξήθηκαν οι εντολές πωλήσεων και ο τζίρος συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ. Έντονα αρνητικό και πάλι το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων με 39 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 64 μετοχές να κλείνουν καθοδικά.
Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-1,4%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,69%).
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Υγεία (1,28%) και Εμπορίου (0,21%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρωτων Υλών (-3,1%), Κατασκευών-Υλικών (-2,41%), Τροφίμων-Ποτών (-2,16%), Τηλεπικοινωνιών (-1,79%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,67%). Οι τράπεζες υποχώρησαν (-1,23%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, ETE, Motor Oil, ΔΕΗ.
Για να ξεφύγει ανοδικά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα χρειαστεί σίγουρα θετικές ειδήσεις από το πολεμικό περιβάλλον. Θυμηθείτε ότι όταν βγήκαν οι (λανθασμένες) φήμες από τους FT περί συναίνεσης Ρωσίας-Ουκρανίας σε 15 όρους στις διαπραγματεύσεις, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από τις 870 μονάδες αλλά όταν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες, υποχώρησε προς τα παρόντα επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!