Προσπαθούν να επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν οι δείκτες πριν από την ουκρανική κρίση, δηλαδή ο Dow Jones προς τις 34.000 μονάδες, ο S&P 500 προς τις 4.400 μονάδες και ο Nasdaq προς τις 14.000 μονάδες.
Οι αμερικανικές αγορές μετά τη βίαιη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας ουσιαστικά έχουν ενσωματώσει και τον υλικό κίνδυνο και την ψυχολογική πίεση από την ουκρανική κρίση, όποια και εάν είναι πλέον η εξέλιξη.
Ευρωπαϊκές αγορές
Προκλητική σχεδόν η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς το πρόβλημα είναι μέσα στην «αυλή» της Ευρώπης. Όμως κανείς δεν είπε ότι τα χρηματιστήρια και οι επιχειρήσεις έχουν τη δική τους (άψυχη) λογική.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έχουν καλύψει τις απώλειες της Πέμπτης.
Ελληνικό χρηματιστήριο
Την ανοδική αντίδραση την περίμεναν πολλοί, όμως όχι τόσο μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει ότι παραμένει το ανοδικό momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ενθαρρυντικό.
Η κρίση ενέργειας και η γεωπολιτική κρίση θα επηρεάσουν πολλές εισηγμένες.
Τώρα, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η επιστροφή πάνω από τις 925 μονάδες ουσιαστικά αφήνει προοπτικές για επιστροφή την επόμενη εβδομάδα προς τις 945-950, εκεί απ' όπου υποχώρησε πρόσφατα. Ας ελπίσουμε ότι η ειρήνη (με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος) θα επιστρέψει.
Τράπεζες
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επέστρεψαν δυναμικά. Ο κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 5,91%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος κατά το τελευταίο 3μηνο.
Τώρα ο κλάδος έχει να παλέψει με τα νέα NPLs που ίσως δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. Όμως έχουν και να κερδίσουν και από το επιτοκιακό περιθώριο που θα δημιουργήσει η αύξηση επιτοκίων.
Coca Cola HBC
Η μετοχή επλήγη άμεσα και πριν ακόμη γίνει η εισβολή. Ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2021 και μεγάλο μέρισμα, και όμως η μετοχή της υποχώρησε έντονα και την Τρίτη και την Τετάρτη και την Πέμπτη, λόγω της μεγάλης της παρουσίας (30%) στις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας.
Εφτασε την Πέμπτη στα (δελεαστικά) επίπεδα κάτω των 25 ευρώ, όπου βγήκαν αρκετοί αγοραστές χθες.
ΕΛΠΕ
Κινήθηκε και σήμερα έντονα ανοδικά με μεγάλους αγοραστές και ξεπέρασε τα 7 ευρώ. Αιτία βέβαια τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη και ουσιαστικά πέρασαν (λόγω πολέμου) απαρατήρητα.
Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται πολύ κοντά στη νέα ονομασία του ομίλου που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική και το όραμα του ομίλου, ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021 ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το ερωτηματολόγιο που έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης (εισβολής) στα μεγέθη τους έβγαλε ωραίες απαντήσεις.
Κατ' αρχάς, οι πλέον επηρεασμένες είναι αυτές που ασχολούνται με την επεξεργασία σίτου και οι δύο χώρες Ουκρανία και Ρωσία είναι βασικοί προμηθευτές, έπειτα είναι οι βιομηχανίες παντός τύπου (θυγατρικές εισηγμένων) και μετά έμμεσα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Θα επηρεαστεί η αγορά πρώτων υλών (σίτου) από την Ουκρανία
Ο Όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020 προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών.
Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.
Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στον Κύκλο Εργασιών, τα Αποτελέσματα και την Οικονομική Θέση της Εταιρείας και του Ομίλου.
Mύλοι Κεπενού
Το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες Ουκρανία και Ρωσία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.
Η εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών.
ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική
Απαντώντας στα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική αναφέρει ότι: Το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου.
Το ποσοστό των αγορών προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρείας. Τα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας δεν έχουν κάποια έκθεση στις παραπάνω χώρες.
Η εταιρεία έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ωστόσο αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας
ΕΛΤΟΝ
Άλλη μία εισηγμένη που βρέθηκε στην τραγική θέση να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Ουκρανία για να προστατέψει τους εργαζομένους της. Η προσωρινή αυτή αναστολή της θυγατρικής του Ομίλου στην Ουκρανία δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον Όμιλο.
Όπως αναφέρει, «η συμμετοχή της ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου)».
Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά, ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του.
Aμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη
Οι καθαρές πωλήσεις των μακροπρόθεσμων Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (αμοιβαίων κεφαλαίων) παρέμειναν ισχυρές το Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές έκλεισαν το έτος σε υψηλό επίπεδο. Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και οι Ο.Ε.Ε. (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων), κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους €86 δισ. το Δεκέμβριο, αυξημένες από τα €71 δισ. του Νοεμβρίου.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.