O «εχθρός» των χρηματιστηριακών αγορών έχει όνομα και λέγεται «πληθωρισμός». Η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου ήταν πτωτική στο σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών εξαιτίας των δύο τελευταίων εξελίξεων.
Η πρώτη ήταν η εκτίναξη του μεσοσταθμικού πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην ΕΕ στο 3,4% (τον υψηλότερο κατά τα 13 τελευταία χρόνια) και η πιθανολογούμενη αύξηση στο 4% τον Οκτώβριο, γεγονός που προβληματίζει τα βιομηχανικά κράτη και «ροκανίζει» ρυθμούς ανάπτυξης και το δεύτερο γεγονός ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ) που παραδέχεται πλέον ότι ο πληθωρισμός θα είναι ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει και ταυτόχρονα έμμεσα δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν ελέγχει την κατάσταση.
Πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων
Ο συνδυασμός αυτών των δύο έφερε κύμα πωλήσεων σε ομόλογα της Ευρωζώνης και εκτίναξη των αποδόσεών τους. Ενδεικτικά, το 10ετές ελληνικό έφτασε στο 1,2% και φαίνεται ότι θορύβησε και το υπουργείο οικονομικών και τις ελληνικές τράπεζες.
Εκτίναξη δείκτη τιμών παραγωγού λόγω ενέργειας και καθυστερήσεις στα logistics
Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες εξελίξεις, ο δείκτης τιμών παραγωγού (βιομηχανίας) εκτοξεύθηκε κατά 19,9% το Σεπτέμβριο, εξαιτίας βέβαια της ανοδικής κίνησης της ενέργειας. Μία εκτίναξη κόστους που εάν συνεχιστεί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο σύστημα και την ελληνική βιομηχανία. Στο πρόβλημα αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το πρόβλημα των logistics. Παραγγελίες κάθε τύπου εξαρτήματος, μηχανήματος και μεταφορικών μέσων καθυστερούν πάνω από 6 μήνες, με αποτέλεσμα οι εγχώριες βιομηχανίες και μεταποιητικές υπηρεσίες καθώς και οι εμπορικές εισαγωγικές να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Δοκιμασία και υποχώρηση κάτω των 900 μονάδων
Αν στα ανωτέρω προβλήματα προστεθούν και οι παραδοσιακές πωλήσεις στο τέλος κάθε μήνα, ήταν εύλογο ότι ο Γενικός Δείκτης και πολλά από τα επιμέρους blue chips θα κινούνταν χαμηλότερα. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να ισορροπήσει πέριξ των 905 μονάδων, αλλά η αύξηση των πωλητών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως η έλλειψη αγοραστών οδήγησε στην πλαγιολίσθηση πέριξ των 900 μονάδων.
Τελικά, το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γεν. Δείκτη στις 898,06 μονάδες, με υποχώρηση (-0,94%). Αν δεν ήταν η ανοδική μεταστροφή σε ΕΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Titan Int, που στήριξαν την αγορά, τότε η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη.
Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή στα 102,5 εκατ. ευρώ με αυξημένες συναλλαγές στην Lamda Development (περίπου 30,5 εκατ. ευρώ), τον ΟΤΕ (11 εκατ. ευρώ) και την Eurobank (7,8 εκατ. ευρώ). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μειώθηκε κατά (-1,05%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,38%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη μείωση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,29%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,05%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,73%), Πρώτων Υλών (-1,49%). Καλύτερη εικόνα είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (0,82%) και Υγείας ενώ μικρή υποχώρηση ο κλάδος τεχνολογίας (-0,31%).
Oι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές (όγκο τεμαχίων) ήταν η Eurobank, η Alpha Bank, η Lamda, η ΕΤΕ, η Πειραιώς και η ΜΙΓ. Σε αξία συναλλαγών η Lamda Development είχε συναλλαγές 30,5 εκατ. ευρώ με τέσσερα μεγάλα πακέτα συναλλαγών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!