Eνας φαύλος κύκλος έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις στρατηγικές της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Από τη μία όσοι θέλουν συνέχιση της πολιτικής της ΕΚΤ εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα υπέρβασης του στόχου του 2% πληθωρισμού που έχει θέσει η ΕΚΤ αρκεί ο ρυθμός ανάπτυξης στα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ να παραμείνει υψηλός ολόκληρο το 2021 και το α' εξάμηνο 2022. Στα κράτη αυτά εντάσσεται και η Ελλάδα.
Στη δεύτερη περίπτωση είναι τα κράτη που έχουν θορυβηθεί από το τέλος του α' εξαμήνου 2021 με τα πληθωριστικά φαινόμενα (κυρίως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο) και θέλουν επειγόντως μείωση του προγράμματος PEPP που θεωρούν ότι ευθύνεται για τον εκτροχιασμό. «Κλειδί» των εξελίξεων είναι οι γερμανικές εκλογές, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς.
Γερμανία
Εάν στη Γερμανία κυριαρχήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους, οι χρηματιστηριακές αγορές πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης των οικονομιών της ΕΚΤ, υπό διαφορετική ίσως μορφή. Όμως πολλές επιχειρήσεις φοβούνται τους έκτακτους φόρους που θα μπουν για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολιτικές εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Γενικότερα, η Γερμανία θα είναι στο προσκήνιο των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων τους τελευταίους 3 μήνες του 2021.
ΗΠΑ
Χθες δεν είχαμε συνεδρίαση για τις αμερικανικές αγορές, αλλά η Goldman Sachs φρόντισε να ρίξει τη «βόμβα» ανακοινώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα περικοπεί στο 5,7% από 6% για ολόκληρο το 2021. Μια εκτίμηση που θα δούμε σήμερα Τρίτη 7/9 πώς θα επηρεάσει και τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Eλλάδα - Ανακοίνωση ΑΕΠ
Την ανακοίνωση του ελληνικού ΑΕΠ (τριμηνιαία και ετήσια μεταβολή ) θα έχουμε σήμερα Τρίτη. Θα επηρεάσει πολύ το ελληνικό χρηματιστήριο που αναζητά καταλύτες για περαιτέρω άνοδο. Αν η τριμηνιαία μεταβολή ξεπεράσει το 4,5%, θα θεωρηθεί μια θετική εξέλιξη.
Γενικός Δείκτης
Γράφαμε χθες το πρωί για στήριξη του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 910 μονάδων και μάλλον δικαιωθήκαμε (προσωρινά τουλάχιστον) από την πορεία του. Στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά την εκτίναξη στις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε προς τις 910,2 μονάδες, όπου και αντέδρασε για να κλείσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα της Παρασκευής. Οι εκτιμήσεις είναι ότι την παλινδρόμηση μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα των 10 μονάδων ίσως τη δούμε αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Από την επόμενη θα βαρύνουν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις της ΔΕΘ στο χρηματιστηριακό «βαρόμετρο».
ΕΤΕ
Επιβεβαίωσε την ανοδική της τροχιά για μία ακόμη συνεδρίαση η ΕΤΕ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε για ποιον ακριβώς λόγο η μετοχή έχει μπει σε τροχιά προς τα 3 ευρώ όπως είχε γράψει ο Καγκελάριος την προηγούμενη εβδομάδα.
ΔΕΗ
Επιστροφή πάνω από τα 10 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ και τώρα όσοι την έβλεπαν τέτοια εποχή στα 2 ευρώ και δεν αγόρασαν μάλλον έχουν μετανιώσει οικτρά. Γιατί στα 1,5-2 ευρώ η μετοχή ουσιαστικά αντικατόπτριζε λουκέτο που φυσικά δεν θα συνέβαινε ποτέ και υπό καμία κυβέρνηση. Όμως τώρα έχει να παλέψει με τις αντιδράσεις που δημιουργεί η αύξηση του κόστους και των τιμολογίων. Να προχωρήσει σε απορρόφηση τμηματικού μέρους του κόστους μαθαίνουμε ότι προτείνει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ.
ΟΤΕ
Πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που μετά από μια περίοδο μεταβλητότητας φαίνεται ότι έχει κερδίσει μέτρα προς υψηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις με τις θυγατρικές στο εξωτερικό (Ρουμανία) φαίνεται ότι προχωρούν.
Intralot
Ξεκίνησε πτωτικά, πέρασε ανοδικά, για να κλείσει με μικρή υποχώρηση. Από τις μετοχές που έδωσαν μεγάλα κέρδη το τελευταίο δίμηνο στους επενδυτές της.
Fitch Ratings
H Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων τίτλων υψηλής εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank καθώς και της Τράπεζας Πειραιώς. O οίκος αναβάθμισε τους τίτλους των ΕΤΕ και Eurobank σε B- από CCC, και της Πειραιώς σε CCC από CCC-. Oι αναβαθμίσεις αυτές βασίζονται στην εκτίμηση της Fitch ότι οι senior preferred τίτλοι των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω των μειωμένων κινδύνων στην ποιότητα ενεργητικού, χάρη στην ανάκαμψη του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα σχέδια των τραπεζών για μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE).
Xρηματιστηριακές – Πρώτη θέση για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Αύγουστο
Στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Αύγουστο 2021. Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (ελληνικών και ξένων) κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τoν Αύγουστο, με μερίδιο αγοράς άνω του 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ανήλθε σε 20,43% επί του συνόλου των συναλλαγών, με την αθροιστική αξία των συναλλαγών των χρεογράφων να διαμορφώνεται στο ποσό των 403,85 εκ. ευρώ.
Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ενισχύει το μερίδιό της στην αγορά: από το 10,06% το 2017, ανήλθε στο 15,8% το 2018 και στο 17,13% το 2019, κατακτώντας την πρώτη θέση, την οποία διατήρησε το 2020 με μερίδιο της τάξης του 19%. Τον Αύγουστο, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Εurobank Equities με μερίδιο 19,63% και στην τρίτη, η Eθνική Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 11,09%.
Ideal Group
Tο Virtus South European Fund αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους επενδυτές. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα ευρώ 3,20 ανά μετοχή και λόγω της μεγάλης ζήτησης ο τελικός αριθμός μετοχών που διατέθηκε ήταν 3.987.625 μετοχές ή 12,67% των συνολικών μετοχών της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως το Virtus South European Fund κατείχε άμεσα 15.038.063 μετοχές της εταιρείας, δηλαδή ποσοστό 47,78% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την εισφορά σε είδος των εταιρειών SICC Limited (Astir Vitogiannis AE) και ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents). Σημειώνεται ότι η συναλλαγή αυτή δεν έχει σχέση με την Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση της Terniale Ltd. η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται κανονικά.
Δείκτης Λιανικού Εμπορίου
Ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, έπειτα από συνεχή άνοδο 3 μηνών (αύξηση 9,2% τον Μάιο 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021), κατέγραψε μηνιαία μείωση 1,4% τον Ιούνιο 2021, αναφέρει έκθεση της Eurobank Research.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.