Σταθεροποιητικά πέριξ των 915 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
Του Νίκου Σακελλαρίου
Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε οριακή θετική μεταβολή (0,06%) στις 915,62 μονάδες, σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, αλλά μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης 9 μονάδων.
Με τις αμερικανικές αγορές κλειστές (αργία), οι ευρωπαϊκές κινήθηκαν αρκετά καλά σήμερα και, μάλιστα, με αυξημένους όγκους συναλλαγών στα μεγάλα χρηματιστήρια. Οι αγορές έχουν αποδεχθεί το συμψηφισμό «ανάπτυξη και περιορισμό των χρηματοδοτήσεων» που έθεσε η ΕΚΤ και έτσι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρουν στις αναπτυξιακές «κινήσεις» των ΑΕΠ των ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης.
Στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης εισοδήματος απέναντι στο πρόβλημα της αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται στο προσκήνιο και απασχολεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.
Μεταβλητότητα σε μετοχές και μικρό εύρος διακύμανσης στον Γενικό Δείκτη
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η έλλειψη ειδήσεων οδήγησε σε ήπιες μεν, αυξημένες δε μεταβολές δεικτών και μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 915,62 μονάδες με άνοδο 0,06%, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,16% ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,58%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,34%) με επιστροφή αγοραστών στον ΟΤΕ, Τεχνολογίας (0,88%), τράπεζες (0,39%) με μεικτές τάσεις (άνοδος σε ΕΤΕ, Eurobank , Alpha Bank, υποχώρηση σε Πειραιώς). Πτωτικά κινήθηκαν Πρώτες Υλες (-0,69%), Τρόφιμα-Ποτά (-0,42%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-0,26%).
Σε αξία συναλλαγών ξεχώρισαν οι τίτλοι των Intertech, Πειραιώς, Alpha Bank , ΕΤΕ και Μυτιληναίου.
Ο Γενικός Δείκτης δείκτης κόντρα στις τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ 910-920 μονάδων, περιμένοντας το επόμενο ρεύμα ανόδου από ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το discount του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ξένων αγορών και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν.
Η περίοδος μετά την ΔΕΘ θα ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα και για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!