Ανοδικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα το πρωί δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει στην ζώνη των 900 μονάδων ανεξάρτητα αν έχει μικρή υποχώρηση ή οριακή άνοδο. Η χθεσινή , μάλλον σταθεροποιητική κίνηση, ήταν μία στάση μετά από 10 ανοδικές συνεδριάσεις μπροστά στον τοίχο των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Αν σήμερα, οι τραπεζικές μετοχές επιστρέψουν στο ανοδικό κανάλι τότε η υπέρβαση των 900 μονάδων δεν θα είναι δύσκολη (ήδη το υψηλό της χθεσινής ημέρας έγινε στις 901 μονάδες). Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές που εναλλάσονται σε πρόσημο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την αντίδραση των μη χρηματοοικονομικών blue chips και ειδικά για ΟΤΕ , ΟΠΑΠ (επηρεάζεται από την είσοδο των νέων μετοχών από την επανεπένδυση μερίσματος), Μυτιληναίο, ΔΕΗ (λόγω των πρόσφατων ενεργειακών εξελίξεων), Aegean, Coca Cola HBC, Τitan Int, Jumbo (ευνοείται από τις θερινές πωλήσεις παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις), Ελλάκτωρ (ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), Ιντραλοτ (είχε ένα σύντομο ανοδικό ράλι λόγω επιτυχούς έκβασης δικαστικών θεμάτων στις ΗΠΑ), Τερνα Ενεργειακή καθώς και αρκετές μετοχές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.
Γενικότερα, ο Αύγουστος παραδοσιακά έχει χαμηλές συναλλαγές και εμπορευσιμότητα στις μετοχές. Εάν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα θετικές ή αρνητικές εξελίξεις θα υπάρξει συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε μία διακύμανση της τάξης του 5% πάνω ή κάτω από τα παρόντα επίπεδα Γενικού Δείκτη
Διεθνείς αγορές
Η συνέχιση (και ενδεχομένως η αύξηση) τοποθετήσεων σε μετοχικές αξίες λόγω των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες αποτελεί τον βασικό λόγο που τα χρηματιστήρια πραγματοποιούν ράλι. Ο δεύτερος ρόλος είναι η εκτίναξη της εταιρικής κερδοφορίας (σε σχέση με το 2020 και σε κάποιες περιπτώσεις με το 2019) , η επιχειρηματική κινητικότητα και οι ρυθμοί ανάπτυξης και ανάκαμψης των οικονομιών.
Οι αμερικανικοί και ευρωπαικοί δείκτες βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά αλλά με τον κίνδυνο όταν ξεκινήσει το tapering να διορθώσουν έντονα. Επίσης η αύξηση του πληθωρισμού ελέγχεται μεν αλλά αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις οικονομίες και τις χρηματιστηριακές αγορές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!