Ανοδικά μεν, αδιάφορα δε, με το χαμηλότερο τζίρο εδώ και πολλούς μήνες κύλησε σήμερα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε πάνω από τις 860 μονάδες με ανοδικές κινήσεις σε συγκεκριμένα blue chips. Αλλά οι όγκοι συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, κάτι που δείχνει την αδιαφορία των μεγάλων funds ή και την ανησυχία των μικρο-επενδυτών για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, οι όγκοι συναλλαγών βαίνουν μειούμενοι ίσως και λόγω της θερινής ραστώνης. Έτσι, άλλωστε, γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
H πορεία της συνεδρίασης
H συνεδρίαση ξεκίνησε πάνω από τις 860 μονάδες και όλα έδειχναν ότι θα ήταν θετική. Μόνο που η άνοδος προέρχονταν από μεμονωμένες μετοχές (Eurobank, Lamda Development, Jumbo, Coca cola HBC). Προς το τέλος της συνεδρίασης ανέκαμψαν και οι τραπεζικές μετοχές κι έτσι ισχυροποιήθηκε σε κάποιο βαθμό η άνοδος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 864,44 μονάδες με άνοδο 0,74%. Η αξία συναλλαγών ήταν μία από τις χαμηλότερες των τελευταίων 12 μηνών στα 30,5 εκατ. ευρώ.
Θετικό το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 65 ανοδικές μετοχές και 33 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,75% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,49%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,17%), Τράπεζες (1,73%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,59%), Πετρελαίου-Αερίου (1,21%) και Τροφίμων-Ποτών (1,02%). Υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Εμπορίου (-0,93%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,86%), Τηλεπικοινωνιών (-0,47%).
Από τα blue chips, πολύ καλή συνεδρίαση έκανε η Eurobank που επιστρέφει προς τα 0,8 ευρώ, η Πειραιώς, η ΕΤΕ και η Alpha Bank, η Jumbo, η ΔΕΗ, η Coca Cola HBC, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ.
Ξεκίνησαν θετικά αλλά γύρισαν πτωτικά προς το τέλος της συνεδρίασης η μετοχή της Μυτιληναίος και η Lamda Development. Το ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι να επιστρέψει μέχρι το τέλος του μήνα στις 870 μονάδες (και άνω) προκειμένου να αναδιαμορφώσει το κανάλι ανόδου και να καλύψει τις απώλειες της διόρθωσης. Mε το κλείσιμο στις 864 μονάδες ο εβδομαδιαία απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν -0,27%.
Επαναλαμβάνουμε ότι η άνοδος αυτή (όπως και των ξένων αγορών) προέρχεται κυρίως από τις στηρίξεις των κεντρικών τραπεζών. Θα πρέπει να φτάσουμε στο Σεπτέμβριο για να δούμε εάν και κατά πόσο μπορούμε να αποτελέσουμε ως αγορά και οικονομία πόλο έλξης κεφαλαίων.
Άνοδος στις ξένες αγορές
Aνοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές συντηρώντας και την καλή πορεία που καταγράφουν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το πρωί.
Βέβαια, η άνοδος των ξένων αγορών βασίζεται κυρίως στην συνέχιση της χρηματοδότησης των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες και στα εταιρικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές κινήσεις.
Το ζητούμενο είναι από το 2022 και πέρα εάν θα μπορέσουν οι οικονομίες να συντηρηθούν με τους δικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και χωρίς τα «δεκανίκια» των κεντρικών τραπεζών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!