Τον δικό του μοναχικό δρόμο της χρηματιστηριακής αδράνειας ακολούθησε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στις 910 μονάδες και έκλεισε με οριακή μεταβολή στις 909,84 μονάδες, κινούμενος μέσα σε ένα ελάχιστο εύρος και με χαμηλές συναλλαγές. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις. Από τις αρχές Ιουλίου, θα αρχίσουν να εισρέουν μεγάλα μερίσματα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου) και θα γίνονται αναδιαθρώσεις χαρτοφυλακίων που θα κινήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ομως τώρα όλα τα βασικά μακροοικονομικά και μικροοικονομικά θέματα έχουν προεξοφληθεί και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά απλώς περιμένει νέες εξελίξεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 909,84 μονάδες με υποχώρηση (0,05%). Σχεδόν εκεί που ξεκίνησε την συνεδρίαση. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,09%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,03%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (0,18%), Τροφίμων-Ποτών (0,17%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,11%), Προσωπικών και Οικιακών Προιόντων (0,10%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Βιομηχανικών Προιόντων (-1,38%), Εμπορίου (-1,33%), Τεχνολογίας (-0,44%), Τραπεζών (-0,21%).
Aπό τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Lamda,Τιταν International και Coca Cola HBC και από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση σε Intralot, Frigoglass, Centric (σε όρους όγκου συναλλαγών).
Από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει και πιο μεθοδική καταμέτρηση του τουριστικού ρεύματος ενόψει καλοκαιριού και ίσως δούμε διαφορετικές μακροοικονομικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις εισροές εσόδων αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο την αύξηση τζίρου σε συγκεκριμένες μετοχές που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Ξένες Αγορές
Δηλώσεις έγιναν από στελέχη της FED και εστίασαν όπως είχαμε αναφέρει και στον πληθωρισμό (ουσιαστικά υποβάθμισαν το πρόβλημα) και στην αμερικανική ανάπτυξη που φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρή. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται ανοδικά (με τον S&P 500 και τον Nasdaq σε ιστορικά υψηλά) ενώ και οι ευρωπαικοί δείκτες είχαν βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα προς το τέλος της συνεδρίασής τους.
Πάντως, το θέμα του πληθωρισμού, η κρίση των κρυπτονομισμάτων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις (εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, σύγκρουση Βρετανίας-Ρωσίας) αποτελούν αγκάθια στην προσδοκόμενη ανάπτυξη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!