Η χθεσινή ημέρα (αργία για το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω Αγ. Πνεύματος) ήταν μία ημέρα ανάκαμψης για τις αγορές σε Αμερική και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ μετά από 4 εβδομάδες πλαγιοκαθοδική διόρθωση λόγω αποκόμισης υπεραξιών (οι φόβοι για την μείωση της χρηματοδοτικής βοήθειας απο την FED αποδείχθηκαν μάλλον πρόφαση), o Dow Jones κατέγραψε άνοδο άνω των 580 μονάδων (1,76%) ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι δείκτες (S&P 500 , Nasdaq, Russel).
Στην Ευρώπη η εικόνα ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη μετά από τις δηλώσεις τόσο του Mάριο Σεντένο (προέδρου του Eurogroup) ότι ο πληθωρισμός θα είναι μία προσωρινή κατάσταση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις Λαγκαρντ (ΕΚΤ) και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαικών χρηματιστηριακών αγορών έκλεισε με σημαντική άνοδο. Τα χρηματιστήρια προσδοκούν μία σημαντική ανάπτυξη οικονομιών στο β' εξάμηνο κάτω από το φόβο του επικείμενου 4ου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο.
O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 906 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, λογικά, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να ακολουθήσει σήμερα την ανοδική τάση των ξένων αγορών που δεν ακολούθησε χθες λόγω της Αργίας του Αγ. Πνεύματος. Ξεκίνησε τη συνεδρίαση στις 906 μονάδες. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε συσσώρευση περίπου 2,5% χαμηλότερα από τα υψηλά 17 μηνών στα επίπεδα του Γεν. Δείκτη εξαιτίας ρευστοποιήσεων στα blue chips. Αντικειμενικά η εβδομαδιαία υποχώρηση της τάξης του 2,1% δεν είναι τραγική και απλώς δείχνει μία μικρή συσσώρευση. Την Παρασκευή 18/6 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905,55 μονάδες με ημερήσια υποχώρηση 1,01% και αρκετά υψηλές συναλλαγές (89 εκατ. Ευρώ). Πιέσεις δέχθηκαν κυρίως οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με δεδομένο ότι οι επιχειρηματικές και κυρίως οι μακροοικονομικές εξελίξεις ήταν ευοίωνες (ειδικά με τις εξαγγελίες του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης), οι ρευστοποιήσεις αυτές ήταν αφ' ενός προληπτικές (αποκόμιση υπεραξιών) ενόψει του τέλους του α' εξαμήνου και της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων για το β' εξάμηνο.
Τεχνικά, οι 905 μονάδες απ' τις οποίες ξεκινά την εβδομαδα ο Γενικός Δείκτης αποτελούν μία καλή βάση για περαιτέρω άνοδο και επιστροφή προς τις 910 (και πάνω) μονάδες. Κλειδιά θεωρείται η πορεία των τραπεζικών μετοχών (ειδικά της Alpha Bank που διορθώνει παρατεταμένα λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της ΕΤΕ). Από εκεί και πέρα ΟΤΕ , ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Motor Oil αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αντίδρασης και ακολουθούνται από ΕΛΠΕ, Aegean, Lamda Development, Eλλάκτωρ , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τις 'διεθνείς μετοχές' Coca Cola HBC και Titan International.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπη δημιουργούν ανησυχία
Οι εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία αποτελούν παράγοντες ανησυχίας για τις χρηματιστηριακές αγορές. Εάν οι νέες πολιτικές που θα προκύψουν από τις εκλογές αυτές δημιουργήσουν και οικονομική αναστάτωση τότε ίσως η χρηματιστηριακή άνοδος στην Ευρώπη να είναι προσωρινή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!