Με τις διεθνείς αγορές να ξεκινούν ήπια καθοδικά την εβδομάδα που μας πέρασε, το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη 22 Ιουνίου, από τη βάση των 905 μονάδων με στόχο να διατηρήσει την κίνηση μέσα στο διάστημα των 900-910 μονάδων.
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε αναφέρει ότι η περίοδος του Ιουνίου είναι διορθωτική για δύο λόγους: Αφενός είναι η κατοχύρωση κερδών ενόψει τέλος α’ εξαμήνου και αφετέρου για λόγους αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.
Για αυτούς τους λόγους δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις, πλην της μεταβλητότητας που θα είναι αυξημένη. Στο χειρότερο ενδεχόμενο, ο Γενικός Δείκτης θα υποχωρήσει μέχρι τις 890 μονάδες, όπου έχει πραγματοποιήσει συσσώρευση για πάνω από 2 μήνες.
Καθοριστικοί παράγοντες θα είναι:
H πορεία των ξένων αγορών
Τα αντιφατικά μηνύματα της FED έχουν δημιουργήσει νευρικότητα στις αγορές και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα δεικτών δημιουργούν εύλογες διορθώσεις. Πάντως οι συνεδριάσεις σε Αμερική και Ευρώπη ξεκίνησαν ανοδικά, προδικάζοντας ότι η FED θα συνεχίσει τα πακέτα χρηματοδοτήσεων.
Στο θέμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η δήλωση Centeno ότι ο πληθωρισμός είναι συγκυριακός και όχι μόνιμος δημιουργεί εκτόνωση στις χρηματιστηριακές πιέσεις.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Το πλάνο που ανακοινώθηκε την προηγουμενη εβδομάδα είναι μάλλον αισιόδοξο. Αν η Ελλάδα καταφέρει να αξιοποιήσει το 70-80% των κεφαλαίων, η ανάπτυξη στην επόμενη 5ετία (μέχρι το 2021) θα είναι μεγάλη. Το ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει πλήρη αξιοποίηση και εάν οι διεθνείς συνθήκες θα παραμείνουν θετικές.
Οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν άμεσα ότι οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων (Alpha Bank, Πειραιώς) θα λειτουργήσουν ως καταλύτες στην κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και ως προωθητές της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα οι τιτλοποιήσεις των NPL’s και των NPE’s θα λειτουργήσουν ταχύτερα προς την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ‘ανοιγμάτων’ (Exposures) σε μονοψήφιους αριθμούς.
Επιστροφή των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου σε κερδοφορίες
Καθώς τελειώνει το α’ εξάμηνο 2021, οι εισηγμένες αναμένεται να δείξουν επιστροφή σε κερδοφορίες. Εάν οι κερδοφορίες (λειτουργικές ή προ φόρων) επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 θα είναι το ιδανικό σενάριο. Υπολογίζεται ότι εάν πάνω από τα 3/5 των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α καταφέρουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους κατά 30-40% στο α’ εξάμηνο 2021 σε σχέση με το 2020, ο πολλαπλασιαστικής κερδών θα μειωθεί προς το (12x).
Τι περιμένουν οι επαγγελματίες
Κατ’ αρχήν στις τραπεζικές μετοχές, εάν υπάρξει υποχώρηση πωλήσεων στην μετοχή της Alpha Bank, αυτομάτως θα υπάρξει μία καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα της αγοράς. Με ανοδική κίνηση σε Alpha Bank και ΕΤΕ, ο τραπεζικός δείκτης θα βελτιωθεί αισθητά. Η Πειραιώς δείχνει ότι έχει αρχίσει να αξιοποιεί τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει εκτονωθεί το dilution ενώ η μετοχή της Eurobank κινείται πάνω από τα 0,8 ευρώ.
Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, αναμένουμε αντίδραση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (ήδη στον ΟΠΑΠ έχουν αυξηθεί οι τζίροι στοιχηματισμού του ευρωπαικού πρωταθλήματος) ενώ δυναμική αντίδραση έχουν οι μετοχές Aegean (εισήλθαν οι νέες μετοχές από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), Μυτιληναίος (ωριμάζουν οι επενδυσεις), η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ.
Σε θετικό momentum κινείται η Lamda Development (λόγω project Ελληνικού), η Ελλάκτωρ εν μέσω μετοχικών ανακατατάξεων και μεγάλων πακέτων και επιστρέφει ανοδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η Coca Cola HBC έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό το κομβικό σημείο αντίστασης των 30 ευρώ (έχει γίνει πλέον στήριξη) ενώ και η μετοχή της Titan Int βρίσκεται πάνω από τα 17 ευρώ αξιοποιώντας την δυναμική που έχει λόγω της αύξησης επενδύσεων και εργασιών στις ΗΠΑ. Μεταβλητότητα παρατηρείται και στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ρευστοποιήσεις προς το τέλος του α’ εξαμήνου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!