Αμερικανικές αγορές
Σε γερή διορθωτική φάση έχουν μπει οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Μία κατάσταση που αποδίδεται στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά ουσιαστικά είναι μια σταδιακή αποθέρμανση και αποκόμιση τεράστιων υπεραξιών που είχαν δημιουργηθεί από το προηγούμενο ράλι. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει από τις 35.000 μονάδες προς τις 33.700 μονάδες σε δύο συνεδριάσεις και ο S&P 500 δοκιμάζει τις αντοχές των 4.000 μονάδων. Ακόμη μεγαλύτερες οι απώλειες του Nasdaq μετά τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές. Τελικά το μότο «sell in May and go away» («πούλα τον Μάιο και φύγε») φαίνεται ότι ισχύει.
Ευρωπαϊκές αγορές
Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές διαφοροποιήθηκαν έναντι των αμερικανικών και κινήθηκαν ανοδικά. Μία μάλλον σπάνια εικόνα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η διαφοροποίηση έναντι των αμερικανικών. Ίσως γιατί υπάρχει μικρότερη έκθεση στην τεχνολογία, ίσως γιατί υπάρχουν μηνύματα από την ΕΚΤ, ίσως γιατί ελπίζουν στην αναθέρμανση του τουρισμού (βασικό συστατικό των ΑΕΠ για πάνω από 6 κράτη-μέλη). Ο γερμανικός DAX παραμένει πάνω από τις 15.000 μονάδες. Ανθεκτικοί και στο χρηματιστήριο αποδεικνύονται οι Γερμανοί.
Γενικός Δείκτης
Ισορροπημένη η χθεσινή συνεδρίαση και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, που κινήθηκε ανάμεσα στις 895 και τις 900 μονάδες (έκλεισε λίγο χαμηλότερα από τις 895 μονάδες) και στο ισοζύγιο κερδισμένων και χαμένων μετοχών. Για τις μελλοντικές εξελίξεις, θεωρούμε ότι εάν καταφέρει να κλείσει την εβδομάδα πέριξ των 900 μονάδων, ίσως ανέβει προς τις 920 μονάδες στο θετικό σενάριο μέχρι το τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου και ανάλογα με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Αν όμως χάσει τις 890 μονάδες, τότε η στήριξη κατεβαίνει χαμηλότερα προς τις 860-850 μονάδες.
FTSE Mid Cap
Η ευχάριστη έκπληξη της συνεδρίασης ήταν η ενθουσιώδης αντίδραση που είχαν ορισμένοι κλαδικοί leaders από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Όπως μας είπαν στελέχη της αγοράς, πολλοί ιδιώτες επενδυτές που κατοχύρωσαν κέρδη από τραπεζικούς τίτλους ή από μη χρηματοοικονομικά blue chips, στράφηκαν σε αγορές μετοχών δυναμικών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα τα Πλαστικά Θράκης, το Πλαίσιο, η AVAX, η Aλουμύλ, η Revoil, το Ιατρικό Αθηνών κ.ά.
Πλαστικά Θράκης
«Εξωφρενικά» καλά τα αποτελέσματα του ομίλου. Οκταπλασιάστηκαν (άνω του 700%) οι πωλήσεις και τα κέρδη το α' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το 2020. Μάλιστα, η κερδοφορία στο α' τρίμηνο 2021 αγγίζει ή ξεπερνά τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του 2019. Πάντως, συζητώντας με θεσμικούς διαχειριστές, μας έκαναν παράπονα ότι το μέρισμα των 0,05 ευρώ / μετοχή είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Αutohellas
Άλλη μία αγαπημένη μετοχή εγχώριων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η Autohellas παρουσίασε αύξηση 12,7% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 128,8 εκατ. ευρώ έναντι 114,3 εκατ. ευρώ το 2020, παρά τους περιορισμούς στη διαπεριφερειακή και διεθνή μετακίνηση που έχουν εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 181%. Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ο κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 5,9% και έφτασε τα 38,7 εκατ. ευρώ, από 36,6 εκατ. ευρώ το 2020. Η εταιρεία ποντάρει πολύ στο άνοιγμα του τουρισμού το 2021.
Τράπεζες
Η χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν μόνο πτωτική, αλλά και με μεγάλη μεταβλητότητα. Ειδικά η μετοχή της Eurobank που εισήλθε στον «ελληνικό» MSCI είχε αυξημένη μεταβλητότητα και όπως έγραψε η στήλη προχθές, η είσοδος στον MSCI είχε προεξοφληθεί. Η μετοχή της Alpha Bank φαίνεται ότι είχε ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση κερδών αλλά τελικά βγήκαν αγοραστές στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ η ΕΤΕ συσσωρεύει. Μεταβλητότητα όμως με θετική κατάληξη είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Η μετοχή της Αttica Bank συνεχίζει πλέον ανοδικά ποντάροντας στο σενάριο της «εξυγίανσης» και πιθανής μελλοντικής (μετά το 2022) πώλησης της.
Cenergy
Μία δυναμική εταιρεία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έβγαλε καλά αποτελέσματα α' τριμήνου. Ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 650 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2021, που σηματοδοτεί τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου. Υψηλότερες πωλήσεις στα 228,4 εκατ. ευρώ, +4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα 18,0 εκατ. ευρώ, από την ομαλή εκτέλεση καλωδιακών έργων και τη συνεχή προσήλωση σε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Το EBITDA ανήλθε σε 18,6 εκατ. ευρώ, +14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2020.
Coca-Cola HBC
Το χαρακτηριστικό της μετοχής το γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες της στήλης. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων σήμερα (α' τρίμηνο 2021) σε διεθνή βάση έδειξε μια σταθεροποίηση. Για τις πωλήσεις στην Ελλάδα οι αναλυτές περιμένουν εκτίναξη παράλληλα με τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Coca-Cola HBC στην Ελλάδα κατά το διάστημα της πανδημίας και των lockdown κατάφερε να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής της.
Goldman Sachs – Ελλάδα
Ισχυρή ανάκαμψη αναμένει για την ελληνική οικονομία από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η Goldman Sachs, μετά και την κατάθεση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα αλλά και η Πορτογαλία μέσω των εθνικών σχεδίων παρέχουν σημαντική δημοσιονομική στήριξη, ύψους 18% και 9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, για την περίοδο 2021-2026 στις οικονομίες τους.
Αποτελέσματα χρήσης
Και μία γραμματικής υφής παρατήρηση προς τους συντάκτες των δελτίων Τύπου των εισηγμένων εταιρειών που είναι κοινό παράπονο όλων των οικονομικών συντακτών. Τα «εκατομμύρια» γράφονται συντμημένα «εκατ.» και όχι «εκ.» που είναι η σύντμηση του εκατοστού βεβαίως. Το έγραψα γιατί πόνεσαν τα μάτια μου χθες...
- Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.