Αντέδρασαν έντονα ανοδικά οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές μετά την μίνι διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα. Η σημερινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ ξεκίνησε με τους 2 σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται ανοδικά. Ο Dow Jones επέστρεψε πάνω από τις 34.000 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται ξανά στις 4.200 μονάδες και ο Νasdaq υποχωρούσε οριακά κάτω από τις 14.000 μονάδες.
Η διακοπή των διορθωτικών τάσεων οφείλεται κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα (α' τριμήνου 2021) που παρουσιάζουν αρκετοι μεγάλοι όμιλοι. Ανοδικά κινήθηκαν την Δευτέρα κυρίως χρηματοοικονομικοί κλάδοι, ενέργεια, βιομηχανικές και πρώτες ύλες. Oι εκτιμήσεις της FED για αυξημένη ανάπτυξη στις ΗΠΑ αποτελεί την ουσιαστική πληροφορία πάνω στην οποία βασίζεται το χρηματιστηριακό ράλι.
Στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Βρετανία στην οποία δεν είχαμε συνεδρίαση την Δευτέρα του Πάσχα, η συντριπτική πλειονότητα των δεικτών κινούνταν ανοδικά με τον DAX στην Φρανκφούρτη να κινείται στις 15.200 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι να βρίσκεται στις 6.300 μονάδες και τον MIB στο Μιλάνο να προσεγγίζει ανοδικά στις 24.500 μονάδες. Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών στην Ευρωζώνη και η διεύρυνση των εμβολιασμών αποτελούν τους βασικούς λόγους για την αισιόδοξη προοπτική, με την οποία τροφοδοτούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
Η συνέχιση της επαναγοράς ομολόγων κατά τη διάρκειας της πανδημίας (το PEPP) από την ΕΚΤ διευρύνει την ρευστότητα (M3) σε τράπεζες και επιχειρήσεις και έτσι η ΕΚΤ ευελπιστεί ότι μέσα στο 2022 οι αναπτυγμένες χώρες και το 2023 (το αργότερο) οι χώρες της περιφέρειας θα επιστρέψουν σε επίπεδα ανάπτυξης προ πανδημίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε ό,τι αφορά τη διεθνή ανάπτυξη, ο παράγοντας Ινδία αποτελεί έναν ακόμη «μαύρο κύκνο» για την παγκόσμια οικονομία. Η ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας του νέου κορονοϊού θα επηρεάσει σε κάποιο (σημαντικό) βαθμό και την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας που συμμετέχει σε ποσοστό 10% περίπου στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι διεθνείς αγορές βρίσκονται μεν σε ανοδικό momentum, αλλά με συχνές και βραχυπρόθεσμες διορθώσεις, όπως αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Τα αποτελέσματα μεγάλων ομίλων για το α' τρίμηνο 2021 θα δείξουν πώς και κατά πόσο μπορούν οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι να συντηρήσουν το ανοδικό κλίμα. Δημοσιονομικά, o λόγος χρέους/ΑΕΠ σε όλα τα κράτη (και στην Ελλάδα) έχει ξεφύγει από τις φυσιολογικές νόρμες και πλέον θα πρέπει να αναζητηθούν τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης ώστε να υπερκαλύψουν πληθωρισμό και ελλείματα.
Ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκτός από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας (λιανικό εμπόριο, εστίαση, τουρισμός στις 15 Μαΐου), η επιτάχυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού μέχρι το τέλος Ιουνίου θα λειτουργήσει ως ένας υποστηρικτικός μηχανισμός για την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Επιπλέον, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα χαμηλά επιτόκια και μετά την δημοπρασία Εντόκων που πραγματοποίησε την Μεγάλη Τετάρτη, θα προχωρήσει στο γ' τρίμηνο σε έκδοση 5ετούς ή 7ετούς κρατικού ομολόγου. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και να αποκτήσει φθηνή ρευστότητα μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες μεγάλες εισροές από το Ταμείο Ανάπτυξης προς το φθινόπωρο.
Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι έχει στήριξη (δοκιμάστηκε 2 φορές) στα επίπεδα των 890-900 μονάδων και στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί η αντίσταση των 920 μονάδων που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να επιστρέψει προς τα επίπεδα των 980-1000 μονάδων.
Η πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών (οι 4 συστημικές) θα διαμορφώσουν το momentum για το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι τον Ιούνιο τουλάχιστον. Ως αντιστάθμισμα στον τραπεζικό κλάδο θα είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola HBC, Titan International, Μotor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Aegean ΕΥΔΑΠ και μία σειρά από μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως AVAX, Autohellas, Frigoglass, ΑΛΟΥΜΥΛ, MIG, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Πλαίσιο , ΕΛΧΑ κ.ά., που εμφανίζουν αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον την περίοδο αυτή.
Γενικότερα, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει μία περίοδο με έντονη επιχειρηματική κινητικότητα τόσο σε επίπεδο μετόχων όσο και σε επίπεδο συνεργασιών και έχει ανακτήσει το ενδιαφέρον κάποιων ξένων funds. H αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI στα μέσα Μαΐου θα δείξει εάν υπάρξουν ελληνικές μετοχές που θα αναβαθμιστούν.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε την αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P αρχικά και μετά από τις Moody's και FITCH.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!