Ο Απρίλιος ξεκινά μεθαύριο και υπάρχουν δύο κρίσιμες ημερομηνίες στο πρώτο 10ήμερό του για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Η πρώτη είναι η Τετάρτη, 2 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς, οι οποίοι θα πλήξουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα και θα οδηγήσουν στην επιβολή αντίμετρων από την ΕΕ.
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο και η ελληνική οικονομία να μην επηρεάζονται άμεσα από τους δασμούς αυτούς, αλλά, σε κάθε περίπτωση, μία μεγάλη διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το Χ.Α. και ειδικά τις συστημικές τράπεζες, στις οποίες οι ξένοι κατέχουν περίπου το 70% των μετοχών τους.
Η δεύτερη ημερομηνία που μας αφορά άμεσα είναι η Τρίτη, 8 Απριλίου, όταν και αναμένουμε (η αγορά το έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό) την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε αναπτυγμένη από τον FTSE.
To ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στο α’ τρίμηνο και κυρίως η εκτόξευση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών στα 186 εκατ. ευρώ είναι ένα δείγμα των μεγάλων εισροών κεφαλαίων.
Οπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα ανταγωνιστικά αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης - όπως στην Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Αυστρία - ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Επομένως, πλησιάζουμε αυτό το μέγεθος ενόψει της 8ης Απριλίου.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διόρθωση στις αγορές λόγω των δασμών στις 2 Απριλίου, το θετικό σενάριο της αναβάθμισης ίσως μετατεθεί για το μέλλον.
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς
To ελληνικό χρηματιστήριο πήρε τα εύσημα της ανθεκτικότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας και διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 2,2%, φτάνοντας στις παρυφές των 1.750 μονάδων.
Τα επίπεδα αυτά είναι υψηλά σχεδόν 15 ετών, αλλά σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης η ελληνική κεφαλαιαγοράς έχει φτάσει στα 120 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα επίπεδα του 2008, όταν ο Γ.Δ ήταν πάνω από τις 2.000 μονάδες. Η ελληνική αγορά συνεχίζει ανοδικά, τροφοδοτούμενη από την προσδοκώμενη αναβάθμιση σε «Αναπτυγμένη».
Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης έχει καταγράψει ένα ράλι 30% στο α’ τρίμηνο και ηγείται (αναλογικά και με το μέγεθος των συναλλαγών του) στην άνοδο της αγοράς.
Μάκρο και επιχειρηματική κινητικότητα
Σε επίπεδο μακροοικονομικό, η ελληνική οικονομία δείχνει ότι πατά γερά στα πόδια τη,ς διαμορφώνοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Εχει μπροστά της την αξιοποίηση περίπου 12 δις. ευρώ για το 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γεγονός που δίνει θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας , ακόμη και εάν η υπόλοιπη Ευρωζώνη έχει αναπτυξιακή ‘καθίζηση’.
Ενα πρόβλημα που ενδεχομένως να επηρεάζει έμμεσα και το Χ.Α είναι η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού πάνω από το 3%. Αυτό ‘πληγώνει’ το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ελληνα και τον απομακρύνει από το Χρηματιστήριο.
Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι 37 εισηγμένες εταιρίες που έχουν δημοσιεύει αποτελέσματα ως τώρα διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας ιστορικής επίδοσης για τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της χρήσης του 2024.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με λίστα της BETA ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 6% στα 64,9 δις ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1% στα 11,0 δις ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη είναι οριακά μειωμένα κατά 0,4% στα 8,9 δις ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κλπ) καθαρά κέρδη ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση 5,1% στα 9,7 δις ευρώ. Η υπέρβαση έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 2% για την λειτουργική κερδοφορία και 5% για τα καθαρά κέρδη, με το 58% των εταιριών να έχει υπερβεί τον πήχη των αναλυτών και το 21% να βρίσκεται κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Την ίδια στιγμή τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί ανέρχονται πλέον στα 3,9 δις ευρώ με αρκετό απόθεμα εταιριών να αναμένεται να ανακοινώσει χρηματικές διανομές ως την λήξη της προθεσμίας.
Στις 28 Απριλίου η επενδυτική κοινότητα θα ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της Metlen στο LSE καθώς και τις προοπτικές του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου.
Πως τέλειωσε η προηγούμενη εβδομάδα
Μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση ήταν αυτή της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει στις παρυφές των 1.750 μονάδων (1.749,9) και μετά να καταρρέει κάτω από τις 1.740 μονάδες. Το χρονικό σημείο αλλαγής της τάσης ήταν με το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Εκεί διευρύνθηκαν οι πωλήσεις και στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
To τέλος της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1735,7 μονάδες με υποχώρηση 0,6%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 197 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 48 έκλεισαν ανοδικά και οι 67 πτωτικά.
O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,79 % και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,36%. Ο τραπεζικός δείκτης ήταν και πάλι ευπαθής στις ρευστοποιήσεις ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων και γι’ αυτό εμφάνισε την μεγαλύτερη υποχώρηση (-2,31%).
Από τα μη τραπεζικά blue chips, που κινήθηκαν ανοδικά και περιόρισαν τις απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ξεχώρισαν ο ΑΔΜΗΕ, η METLEN, η Cenergy, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Viohalco, ο Φουρλής, η Ελλάκτωρ, η Μotor Oil, η Lamda Development.
Ξένες αγορές : Εβδομάδα δοκιμασίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει τα διεθνή χρηματιστήρια σε ένα περιβάλλον ατέλειωτης μεταβλητότητας είτε για γεωπολιτικούς λόγους (Ουκρανία) είτε για επιχειρηματικούς λόγους (δασμούς) είτε για μακροοικονομικούς λόγους (αναζωπύρωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ κόντρα στις προσπάθειες της FED).
To ‘ζεστό-κρύο’ με την εκεχειρία στην Ουκρανία και οι δηλώσεις για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα προκάλεσαν πολλές ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, με τη σειρά τους, ετοιμάζονται για αντίποινα με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντ, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη να βρεθούν σε κατάσταση ρευστοποιήσεων.
Ωστόσο , οι ρευστοποιήσεις μεσοβδόμαδα στα μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν πήραν διαστάσεις πανικού και κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, περιμένοντας την 2α Απριλίου.
Η είδηση της τελευταίας στιγμής από το Bloomberg είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει παραχωρήσεις που προτίθεται να κάνει απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να διασφαλίσει τη μερική άρση των αμερικανικών δασμών, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στις 2 Απριλίου.
Το καλεντάρι της επόμενης εβδομάδας
Οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα χρήσης συνεχίζονται με τις δημοσιεύσεις των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Austriacard, Performance, Intralot, Επίλεκτος (6Μ:24), Νάκας (6Μ:24) και ΟΛΠ την Δευτέρα.
Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα η BriQ Properties ενώ την Τετάρτη θα ανακοινώσουν η Motor Oil και η Trade Estates.
Την Πέμπτη την σκυτάλη θα πάρει η Dimand και η Lavipharm και η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties.
Σε άλλα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα, την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Από τις 2 Απριλίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ. Στις 4 Απριλίου διαγράφεται το εισηγμένο εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ έκδοσης 2019.
Στο εξωτερικό τέλος ξεχωρίζει η ανακοίνωση του Δείκτη τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη για τον μήνα Μάρτιο την Τρίτη καθώς και η ανακοίνωση των επιδομάτων ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή.