Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αγωνία για το άνοιγμα των αγορών - Στα σκουπίδια άνοδος 5 εβδομάδων σε 2 συνεδριάσεις

EUROKINISSI

Στα επίπεδα του τέλους Φεβρουαρίου επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το διήμερο 'χρηματιστηριακό ξεπούλημα'. Οι 1597,55 μονάδες αντιστοιχουν στα επίπεδα της 27ης Φεβρουαρίου και η αγορά ευελπιστεί σήμερα να επικρατήσει μία πιο ήρεμη πτώση. Οι δασμοί Τραμπ αιφνιδίασαν ως προς το μέγεθός τους και το ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πωλητές από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις

Οι δύο κατηγορίες πωλητών στο Χ.Α.

Οι βραχυπρόθεσμοι 'παίκτες' που ήθελαν να απομακρυνθούν με ρευστότητα από την ελληνική αγορά  και οι μεσομακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές που βλέπουν το ενδεχόμενο ύφεσης και στην αμερικανική οικονομία αλλά και στις μεγάλες ευρωπαικές οικονομίες. 

Δυστυχώς, όπως είχαμε αναφέρει πολλές φορές, τα 'δίκοπα μαχαίρια' των δασμών θα βλάψουν και αυτούς που τους βάζουν και αυτούς που τους δέχονται κατά διαφορετικό όμως τρόπο. Η συνεδρίαση της Δευτέρας στις ευρωπαικές αγορές θα βρεθεί υπό το πρίσμα των αντιμέτρων (counter tariffs)

Η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα από τον Φεβρουάριο  2022

Σε καθαρά αριθμητικό επίπεδο, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από την εβδομάδα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, την προηγουμενη εβδομάδα ήταν 240 εκατ. Ευρώ περίπου και δείχνει την ένταση των ρευστοποιήσεων.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες στον Γενικό Δείκτη ήταν 7,96% και προήλθαν κυρίως από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας όταν ανακοινώθηκαν οι αμερικανικοί δασμοί. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 8,68% ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση (στην οποία οι ξένοι κατέχουν μόλις το 14%) υποχώρησε λιγότερο (-6,04%). Οι ρευστοποιήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση προήλθαν κυρίως από κλείσιμο ανοικτών θέσεων (margin calls).

Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο (-12,32%) την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή είχαν και τα μεγαλύτερα ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και τις μεγαλύτερες ανοικτές θέσεις στην υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα. Εξίσου σημαντικές απώλειες είχαν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-12,27%), οι πρώτες Ύλες (-10,68%). Τις μικρότερες απώλειες είχαν οι τηλεπικοινωνίες και τεχνολογικές (-3,51%) και υποδομές-βασικά αγαθά (-3,31%). 

Μία συστημική κρίση με χαμένους και από τις δύο πλευρές

Χαμένοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Για τους αμερικανούς, οι δικοί τους δασμοί θα σημάνουν αφ' ενός αύξηση πληθωρισμού  (αφού θα επιβάλλουν δασμούς και στους προμηθευτές τους και στις εισαγόμενες πρώτες ύλες και στα τελικά προιόντα) και μείωσης κατανάλωσης (που μεταφράζεται σε υποχώρηση ανάπτυξης στις ΗΠΑ). Το θετικό σενάριο πλέον είναι ο στασιμοπληθωρισμός και το αρνητικό η ύφεση. Δεν είναι τυχαίο, που ο ίδιος ο Τραμπ ζήτησε υπομονή από τον αμερικανικό λαό.

Η αντεπίθεση της Ευρώπης και τα δύο στρατόπεδα 

Οι συνεδριάσεις της Δευτέρας θα έχουν την σφραγίδα των ευρωπαικών αντιμέτρων που θα ασκηθούν ως πίεση. Οι αγορές , εκτιμάται , ότι δεν έχουν ολοκληρώσει το 'ξεπούλημα' τους ακόμη και γι' αυτό οι επενδυτικοί οίκοι ζητουν από τους πελάτες τους να εξακολουθήσουν να διατηρούν ρευστότητα.  Σε ότι αφορά το ευρωπαικό στρατόπεδο των αντιποίνων, έχουμε πάλι δύο αντικρουόμενες πλευρές. Το στρατόπεδο των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία)  που ζητούν να μπουν δασμοί στα αμερικανικά προιόντα και το στρατόπεδο του Νότου (Ισπανία-Ιταλία) που βλέπουν ότι δεν τους συμφέρει να κάνουν ακριβές τις αμερικανικές εισαγωγές τους και θέλουν διαπραγματεύσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπλεύσει με τους 'νοτίους' και να διαπραγματευθεί ηπιότερους δασμούς στα ελληνικά προιόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ. Μία επιβολη δασμών στα αμερικανικά προιόντα θα βλάψει κυρίως τις εισαγωγές ιατρικής τεχνολογίας, φαρμακοβιομηχανίας, μηχανημάτων αλλά και τον τουρισμό της. Η στάση της ελληνικής πλευράς θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Και μία αναβάθμιση αγοράς στον FTSE  που έχουμε προεξοφλήσει και μάλλον γίνεται αδιάφορη

Σαν πάρτι που έγινε περιπέτεια βλέπει η εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα την επικείμενη αναβάθμιση του Χ.Α σε Αναπτυγμένη αγορά στις 8 Απριλίου. Αν και οι επενδυτές (ξένοι και έλληνες) είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς εντούτοις όλοι είχαν ετοιμαστεί για μία εορταστική εξέλιξη. Εορταστική εξέλιξη σίγουρα δεν θα έχουμε μέσα σ' αυτό το αρνητικό περιβάλλον και ουδείς πλέον είναι σίγουρος για την θέση του Χ.Α μέσα στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα.

Tι προτείνουν οι αναλυτές για την δύσκολη περίοδο

Επειδή το 'σήριαλ των δασμών' αλλά και των επιδράσεων αυτών θα έχει πολλά 'επεισόδια', οι περισσότεροι αναλυτές προτείνουν την διακράτηση αυξημένης ρευστότητας και σταδιακών τοποθετήσεων σε μετοχές που θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν αναπτυξιακά μεγέθη και να προσφέρουν υψηλά μερίσματα.  Τα μεγάλα μερίσματα θα είναι το 'στρώμα' σε περίπτωση μελλοντικής υποχώρησης. Η στρατηγική νέων τοποθετήσεων προτείνεται να γίνει σταδιακά εστιάζοντας σε μετοχές με καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ), αναπτυξιακή προοπτική (ΔΕΗ, ΓΕΚ, Metlen) ή έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις (Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, κλπ). Η αντίδραση στην έντονη πτώση θα έχει σαν κύριο εκφραστή τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ