Σε μία εξαιρετικά ρηχή (από πλευράς διακύμανσης) συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 1.550 μονάδες, έχοντας αντίρροπες τάσεις στις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές.
Στις ξένες αγορές, οι Αμερικανοί εστίασαν κυρίως στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας (καταναλωτική εμπιστοσύνη) και σε επικείμενες δηλώσεις του Πάουελ σχετικά με τον πληθωρισμό. Οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν μικρή υποχώρηση:
- Dow Jones: -0,17%
- S&P 500: -0,26%
- Nasdaq: -0,27%
Η επιβολή δασμών από τον Τραμπ και τα αντίποινα της Κίνας ίσως δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές.
Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τους δασμούς και τη χαμηλή ανάπτυξη
Κόντρα στις αμερικανικές διορθώσεις, την ίδια ώρα (λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος), οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν ανοδικές κινήσεις.
- Ο γερμανικός DAX αυξανόταν κατά 0,24%
- Ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,25%
- Ο ιταλικός MIB αυξανόταν κατά 0,57%
- Ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 σημείωνε κέρδη 0,49%
Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να ανησυχούν σημαντικά από την επιβολή των δασμών. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε πώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω μιας συνδυασμένης οικονομικής θύελλας: δασμών από τις ΗΠΑ και χαμηλής ανάπτυξης.
Όσο για τη μεγάλη διόρθωση που ακούγεται, φαίνεται ότι θα αργήσει κάπως, και αν έρθει, θα συμβεί απροειδοποίητα μέσα στο 2025.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ασταθής ισορροπία για τον Γενικό Δείκτη και μεγάλη πτώση του Τιτάνα
Οι αντίρροπες τάσεις στα τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips φαίνεται πως εκτόνωσαν κάθε δυναμική ανόδου ή κάθε πιθανότητα διόρθωσης στο Χ.Α.. Από την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι και τη λήξη, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα διάστημα 9 μονάδων, από τις 1.555 μονάδες (υψηλό ημέρας) μέχρι τις 1.546 μονάδες (χαμηλό ημέρας).
Κλείσιμο συνεδρίασης και επιδόσεις δεικτών
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.548,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,19%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 101 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, 51 έκλεισαν ανοδικά και 58 πτωτικά.
- Δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap): -0,15%
- Δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap): +0,45%, με άνοδο σε επιλεγμένες μετοχές
- Τραπεζικός δείκτης: Οριακή μεταβολή, με Alpha Bank και Πειραιώς ανοδικές, ενώ ΕΤΕ και Eurobank έκλεισαν πτωτικά
Η μεγάλη πτώση του Τιτάνα και οι πρωταγωνιστές της αγοράς
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η μεγάλη πτώση (-4,11%) της μετοχής του Τιτάνα, η οποία αποδίδεται στην αναδιάρθρωση του MSCI.
Ανοδικά ξεχώρισαν:
- Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ
- Cenergy και Viohalco, που ξεπέρασαν τη χθεσινή διόρθωση
- ΑΔΜΗΕ, με θετική κίνηση
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Ιντραλότ και Άκτωρ συνεχίζουν ανοδικά, όπως και οι ΕΚΤΕΡ, Attica Holdings, Ίντρακομ και Μοτοδυναμική.