Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, μία ηχηρή εξαγορά στην Ιταλία και οι ελπίδες για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν οι λόγοι για την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η άνοδος προέκυψε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ακολούθησαν και τα μη τραπεζικά blue chips. Η ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε επίσης από υψηλές συναλλαγές, αυτή τη φορά χωρίς μεγάλα πακέτα.
«Η αφύπνιση» των τραπεζών μέσα στην εβδομάδα ήταν ο βασικός λόγος που έφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 1.550 μονάδες. Το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες θα μοιράσουν ακόμη μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους τους, αποτέλεσε τη βάση για περαιτέρω άνοδο του κλάδου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Θετικές ειδήσεις
Ταυτόχρονα, η χρηματιστηριακή εβδομάδα ήταν πλούσια σε επιχειρηματική καθημερινότητα και θετικές ειδήσεις. Τα μη τραπεζικά blue chips κινούνται σταθερά ανοδικά (ακόμη και παρά τις μικροδιορθώσεις) και συμπλήρωσαν τη θετική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Μετοχές όπως ο Τιτάνας, η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, η Aegean, ο ΑΔΜΗΕ και η Jumbo κινούνται είτε σε ιστορικά υψηλά είτε σε υψηλά πολυετίας. Πίσω από κάθε ανοδική κίνηση υπάρχει ένα ισχυρό σενάριο. Η μετοχή της Μυτιληναίος (METLEN) ολοκλήρωσε τη συσσώρευση στο τέλος του 2024 και επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα, βασιζόμενη σε μεγάλες επενδύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ) που άφησαν πίσω το κακό 2024 και βάζουν πλώρη για ένα καλύτερο 2025.
Τέλος, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά σε μετοχές υποδομών και τεχνολογίας (Quest, Profile, Performance) αλλά και στις βιομηχανικές, όπως η Cenergy, η Viohalco και η ΕΛΧΑ (όλες ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική οικογένεια), οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν θετική χρηματιστηριακή εικόνα. Στις τεχνικές εταιρείες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aktor (ΙΝΤΡΑΚΑΤ), η Ελλάκτωρ, η AVAX και η ΕΚΤΕΡ βελτίωσαν επίσης την εικόνα τους.
Όμως, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της εβδομάδας που πέρασε ήταν η παρουσία πολλών αγοραστών σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Sarantis, Lavipharm, ΕΚΤΕΡ, AVAX, Ιντραλότ, Ιντρακόμ), οι οποίες πρωταγωνίστησαν για τους δικούς τους λόγους σε ορισμένες συνεδριάσεις.
Πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες, διαχύθηκε το ενδιαφέρον στα μη τραπεζικά blue chips
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά, θα λέγαμε διερευνητικά, από τις 1.532 μονάδες και σταδιακά αυξανόταν, παράλληλα με το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες και τα μη τραπεζικά blue chips. Προς το μέσο της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. έφτασε στις παρυφές των 1.550 μονάδων (1.549 μ.), αλλά κάποιες πωλήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης τον οδήγησαν σε χαμηλότερο κλείσιμο.
Στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 1.544,13 μονάδες με άνοδο 0,95%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν, οι 75 ήταν ανοδικές και οι 35 καθοδικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,18%, ενώ ο FTSE Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,74%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο 1,85%, με αγοραστικό ενδιαφέρον για όλες τις τραπεζικές μετοχές.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν οι μετοχές των Μυτιληναίος (METLEN), ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάν, Ιντρακατ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, θετική συνεδρίαση κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, η Lavipharm και η Intralot.
Οι ξένες αγορές
Στο εξωτερικό, η προσοχή την εβδομάδα που πέρασε επικεντρώθηκε στις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ορκωμοσία του. Οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά τις δηλώσεις του, τουλάχιστον προς το παρόν. Αντί να αυξήσουν τις αβεβαιότητες, φαίνεται ότι δημιούργησαν περισσότερη αισιοδοξία, υποστηρίζοντας επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, μια ήπια στάση στα επιτόκια και την πρόθεση να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας την προσφορά πετρελαίου, πιέζοντας έτσι το ενεργειακό κόστος.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίζοντας τη θετική πορεία τους από την αρχή του έτους. Αυτή η πορεία ενισχύεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που φέτος περιλαμβάνει και τον τραπεζικό κλάδο.
Οι ζυμώσεις που γίνονται σε κορυφαίο επίπεδο έχουν αντίκτυπο και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η διάσπαρτη μετοχική βάση τους και οι φθηνές αποτιμήσεις ενδέχεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!