Την πτώση των ξένων αγορών ακολούθησε, ως ήταν αναμενόμενο, και το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που συνέχισε την πλαγιοκαθοδική τάση της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι προθέσεις Τραμπ τρομοκρατούν τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Το πρόβλημα της πτώσης των ξένων αγορών έχει και πολιτικούς λόγους. Στις ΗΠΑ, η FED τονίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, όπως θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος Τραμπ. Αυτή η διχογνωμία έχει οδηγήσει σε σειρά πωλήσεων ομολόγων και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Με τη σειρά της, η Ευρώπη φοβάται ότι η επιβολή δασμών θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση ρυθμών ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες, για τις οποίες οι προβλέψεις δεν είναι και οι καλύτερες. Και έτσι η πτώση των υπερφορτωμένων αγορών συνεχίζεται. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε – εκτιμούμε συγκυριακά – τα επίπεδα των 1.500 μονάδων.
→ Διαβάστε επίσης: Διεθνείς αγορές: Μεταφέρεται στην Ευρώπη η πίεση στα αμερικανικά ομόλογα και μετοχές
Η διόρθωση των αγορών
Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,38% πάνω από τις 42.000 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρούσε 0,46% και μεγαλύτερη πτώση είχε ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 1,04%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX ήταν -0,32%, ο γαλλικός CAC -0,23%, ο ιταλικός MIB -0,83%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά -0,46%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Πτώση πλην εξαιρέσεων
Στο ελληνικό χρηματιστήριο κυριάρχησαν οι πωλητές. Οι πτώσεις δεν είχαν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως προέρχονταν από την έλλειψη ζήτησης. Αυτό δείχνει ότι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές δεν κλείνουν θέσεις, αλλά απλώς τις «ελαφρώνουν».
Από την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι το τέλος της, ο Γ.Δ. κινήθηκε με αρνητική μεταβολή κάτω από τις 1.500 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 1.490,22 μονάδες, με υποχώρηση -0,9%. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στα 117 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 25 έκλεισαν ανοδικά και οι 85 πτωτικά.
Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -1,17% και ο δείκτης FTSE Mid Cap -0,36%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε σημαντική υποχώρηση (-1,33%) μετά την άνοδο που είχε από την αρχή του χρόνου. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή του ΟΛΘ και έκλεισε το premium 13% περίπου που είχε η τιμή της προσφοράς με την τιμή της Παρασκευής, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Ιντραλότ, η Ελλάκτωρ και η Lamda Development.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΛΘ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Κύπρου και Jumbo.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!