Στο γνώριμο περιβάλλον της αποκόμισης υπεραξιών, ενόψει του τέλους του χρόνου και των επιλεκτικών τοποθετήσεων ενόψει του 2025, κινήθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με ελεγχόμενες διορθωτικές κινήσεις. Κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά -0,74%, ο S&P 500 μειωνόταν κατά -0,4% και ο Nasdaq κατέγραφε οριακή υποχώρηση κατά -0,21%. Στην Ευρώπη, μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά -0,4%, ο γαλλικός CAC κατά -0,15%, ο ιταλικός MIB κατά -0,28% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 υποχωρούσε κατά -0,35%.
Κάποια ιδιαίτερη ανάλυση δεν χρήζουν οι σημερινές υποχωρήσεις, καθώς τα περισσότερα desks σε Αμερική και Ευρώπη έχουν κλείσει λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πιθανότερο είναι να δούμε μία παρατεταμένη διολίσθηση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου.
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Με το βάρος του χρόνου που φεύγει και την ανησυχία του καινούργιου που έρχεται
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το 2024 μετοχές και δείκτες έκαναν υπέρβαση. Για το 2025, οι προβλέψεις των ξένων οίκων είναι δυσοίωνες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη (χαμηλή), αν και δεν βλέπουν ύφεση. Από την έναρξη της συνεδρίασης, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται με ήπια υποχώρηση. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά -0,42%, ο γαλλικός CAC κατά -0,15%, ο ιταλικός MIB κατά -0,28% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά -0,28%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Παρασύρθηκαν καθοδικά οι τραπεζικές μετοχές, καλύτερη εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips
Τα ελληνικά blue chips με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ξένα χαρτοφυλάκια είναι, φυσικά, οι τράπεζες. Η υποχώρηση των ξένων αγορών έφερε αποκόμιση υπεραξιών και στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν από άνοδο άλλων μη τραπεζικών μετοχών. Έτσι, ο Γεν. Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες στις 1.448,86 μονάδες (-0,25%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 86,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 καθοδικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -0,42%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,38%. Ο τραπεζικός κλάδος μειώθηκε κατά -1,51% και οι 4 συστημικές κινήθηκαν καθοδικά. Στον αντίποδα, υπήρξαν μη τραπεζικά blue chips που κατάφεραν να αντισταθμίσουν την πτώση των τραπεζών.
Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν: ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy, Titan, Ιntralot, ΕΥΔΑΠ, Viohalco και Ελλάκτωρ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!