Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε μια ιδιαίτερα ασταθή διαπραγμάτευση σήμερα Τετάρτη μιας και τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ ανέκαμψαν όπως αναμενόταν τον Ιούλιο, ουσιαστικά ευνοοώντας ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για σημαντική μείωση των επιτοκίων από την Fed τον επόμενο μήνα.
Η αγορά χρυσού spot υποχώρησε 0,4% στα 2.455,91 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 13:38 GMT και μετά ανηφόρησε λίγο περισσότερο στα 2.489 δολάρια στις 18:15 ώρα Ελλάδας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,5% στα 2.494,50 δολάρια.
«Μια περικοπή τον Σεπτέμβριο είναι μια πιθανότητα ρεαλιστκή αυτή τη στιγμή, καθώς τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Fed θα ξεκινήσει με 25 bps, κάτι που θα ήταν απογοήτευση για την αγορά που θέλει να υπερβεί», δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Οι εκτιμήσεις της UBS
Η UBS θεωρεί πως η μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς το χρυσό ουσιαστικά δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ασφάλειας και ελευθερίας στα χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως εξαιτίας των σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Μ.Ανατολή.
Συγκεκριμένα θεωρεί πως ο κίνδυνος ενός συνολικού περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν η UBS προβλέπει πως οι τιμές στο χρυσό αναμένεται να αυξηθούν προς τα 2.700 δολάρια/ουγκιά μέχρι τα μέσα του 2025.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,1% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Στους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 2,9%, μετά από άνοδο 3% τον Ιούνιο.
Οι αγορές
Οι αγορές βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 41% για μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed τον Σεπτέμβριο έναντι 50% πριν από την δημοσίευση των δεδομένων ΔΤΚ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.
Το κόστος ευκαιρίας
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του χρυσού.
Ο χρυσός ιστορικά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και μέσο διατήρησης αξίας σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού μειώνεται.
Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα επιτόκια επηρεάζουν τις αποφάσεις επενδυτών και το ρόλο που διαδραματίζει ο χρυσός ως επενδυτικό εργαλείο.
Το κόστος ευκαιρίας αναφέρεται στο κόστος που συνεπάγεται η επιλογή μιας επένδυσης σε σχέση με την απόδοση που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν επενδυόταν σε μια εναλλακτική επιλογή.
Στην περίπτωση του χρυσού, το κόστος ευκαιρίας συνήθως αναφέρεται στην απόδοση που χάνει ένας επενδυτής από το να κρατήσει χρυσό αντί να επενδύσει σε άλλα προϊόντα, όπως ομόλογα ή καταθέσεις, τα οποία παρέχουν τόκους.
Όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, οι επενδυτές μπορούν να κερδίσουν σημαντικούς τόκους από τραπεζικές καταθέσεις ή κρατικά ομόλογα. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόφαση να διατηρήσουν χρυσό σημαίνει ότι χάνουν την ευκαιρία να κερδίσουν αυτούς τους τόκους. Άρα, το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του χρυσού είναι υψηλό.
Χαμηλά Επιτόκια και Χρυσός
Αντίθετα, όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, η απόδοση από καταθέσεις και ομόλογα είναι περιορισμένη. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού μειώνεται, καθώς οι επενδυτές χάνουν πολύ λιγότερο από την απόδοση που θα μπορούσαν να λάβουν από εναλλακτικές επενδύσεις.
Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια συχνά υποδηλώνουν μια χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πληθωρισμό ή αποδυνάμωση του νομίσματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρυσός θεωρείται ασφαλής επιλογή, καθώς η αξία του τείνει να διατηρείται ή να αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής αστάθειας. Έτσι, τα χαμηλά επιτόκια όχι μόνο μειώνουν το κόστος ευκαιρίας του χρυσού, αλλά ενισχύουν και την ελκυστικότητά του ως επενδυτικό μέσο.
Αξία του Χρυσού σε Παγκόσμιο Επίπεδο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του χρυσού είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τα επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως η Federal Reserve στις ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όταν οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίοδος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εφάρμοσαν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του χρυσού, καθώς οι επενδυτές έψαχναν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους.
Συνοψίζοντας, τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του χρυσού, καθώς περιορίζουν τις αποδόσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν από εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ομόλογα ή οι τραπεζικές καταθέσεις. Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια συνδέονται συχνά με αβεβαιότητα στην οικονομία, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα του χρυσού ως μέσο διατήρησης αξίας. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να στραφούν στον χρυσό σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων, αυξάνοντας τη ζήτησή του και κατά συνέπεια την τιμή του.
Οι προσδοκίες
«Οι προσδοκίες έχουν πλέον μετατοπιστεί προς μια περικοπή μόλις 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να αφαιρέσει μέρος της δυναμικής από την αγορά χρυσού», δήλωσε ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε την Τρίτη ότι ήθελε να δει «λίγο περισσότερα δεδομένα» προτού να είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη μείωση των επιτοκίων.«Είμαστε ακόμα σε ένα περιβάλλον σημαντικά αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων που πάντα ωφελεί τον χρυσό», δήλωσε ο Ben Hoff, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Societe Generale.
Ο χρυσός έχει αυξηθεί 19% μέχρι στιγμής φέτος, αφού οι τιμές spot άγγιξαν το υψηλό ρεκόρ των 2.483,60 δολαρίων στις 17 Ιουλίου, λόγω της σταθερής ζήτησης για ασφαλή καταφύγιο και των προσδοκιών της Fed για μείωση των επιτοκίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!