Για ακόμη μία φορά και με το χειμώνα που μας πέρασε να ήταν από τους πιο θερμούς τα τελευταία έτη, φαίνεται πως το πετρέλαιο και τα παράγωγά του θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και στο άμεσο μέλλον, καθώς όλα δείχνουν πως έχουμε ανοδικό κλίμα στις αγορές αργού.
Τη διαπίστωση είναι εύκολο να την αντιληφθεί κανείς, εάν συνυπολογίσει από τη μια πλευρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και από την άλλη τις ολοένα και πιο αισιόδοξες προοπτικές της ζήτησης.
Επιπροσθέτως, εντύπωση προκαλεί σε αναλυτές και οικονομολόγους το γεγονός πως τα futures στο πετρέλαιο και ειδικά στο Brent ξεπέρασαν τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, φανερώνοντας ότι το σταδιακά ανοδικό κλίμα, που ενισχύθηκε περαιτέρω από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια αυτή την εβδομάδα και τα μειωμένα αποθέματα των ΗΠΑ, πλέον είναι ορατή πραγματικότητα.
Οι προβλέψεις του ΔΟΕ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024, για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μία αύξηση 110.000 βαρελιών σε σύγκριση με την πρόβλεψή του περασμένου μήνα.
Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως το Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μεταξύ 87-92 δολαρίων ανά βαρέλι το 2024 και αυτό λόγω της μεγάλης προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ και κυρίως την Αμερική.
Οι παγκόσμιοι παίκτες
Οι διεθνείς τιμές του αργού μειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα αφενός λόγω της σταδιακής άρσης του σοκ τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και αφετέρου από την αστάθεια στην αγορά που συνεχίζεται μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) επέκτεινε την περικοπή της προσφοράς κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα έως τα μέσα του 2024.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική της περικοπή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια τον Ιούνιο, αφήνοντας την παραγωγή της σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια, πολύ κάτω από την παραγωγική της ικανότητα των 12 εκατομμυρίων βαρελιών.
Η Ρωσία, η οποία ηγείται των συμμάχων του ΟΠΕΚ, γνωστούς συλλογικά ως OPEC+, είχε επίσης πει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές και την παραγωγή κατά επιπλέον 471.000 bpd το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί για τις τιμές του αργού πετρελαίου φέτος, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα υπάρχει μεγάλη προσφορά στην αγορά.
Διχασμένοι ΟΠΕΚ - ΔΟΕ
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είναι διχασμένοι στις προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2024 καθώς ο ΟΠΕΚ διατήρησε τις προβλέψεις του στο report του Φεβρουαρίου.
Εν κατακλείδι, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα κυμανθούν οι τιμές το προσεχές διάστημα, καθώς αυτό εξαρτάται από μία πλειάδα παραγόντων από τη Μέση Ανατολή και τους Χούθι... έως και τις εκλογές στις ΗΠΑ, όμως κανένας αναλυτής δεν μπορεί να παραβλέψει πως αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε ανοδική τάση και έφθασαν σε υψηλό πέντε μηνών, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023, μετά την επίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό διυλιστήριο που προκάλεσε διακοπές στον εφοδιασμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!