Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Κρίσιμη η κατασκευή νέων terminals και η εξαγωγή LNG για την ισορροπία στις τιμές

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο / Πηγή: AP

Η κατασκευή νέων τερματικών σταθμών για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και την εξαγωγή του με τη μορφή LNG είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο και την επαναφορά της ισορροπίας στις τιμές του, η οποία διαταράχθηκε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Πηγή: Associated Press

Σύμφωνα με τη μελέτη, που έχει τίτλο: «Πώς η ενοποίηση της αγοράς του φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας», βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή νέοι τερματικοί σταθμοί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού, με τους οποίους είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 14% οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG το 2025.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Στο τραπέζι η ενεργειακή θωράκιση για τον χειμώνα και η μεταρρύθμιση της αγοράς

Με άλλες επενδύσεις που σχεδιάζονται, η εξαγωγική δυναμικότητα μπορεί να φθάσει το 1 τρις. κυβικά μέτρα ή περίπου το ένα τέταρτο της περσινής παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Για την ιστορία, το πρώτο εξαγωγικό terminal LNG στις ΗΠΑ άνοιξε το 2016 και ακολούθησαν πολλά άλλα.

ΔΝΤ, φυσικό αέριο

Δύσκολη η χρηματοδότηση των terminals

Ωστόσο, αναφέρει το ΔΝΤ, η διασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων terminals, μπορεί να συναντήσει πολλά εμπόδια. Οι εταιρείες χρειάζονται συμβόλαια πώλησης LNG για 15-20 χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την κατασκευή των τερματικών σταθμών, με το κόστος τους να ανέρχεται συνήθως από 10 έως 15 δις. δολάρια, ενώ απαιτούνται δύο έως τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωσή τους.

Πηγή: AP

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανακαμψης: Γκάζια μετά τις εκλογές για να μην χαθούν οι προθεσμίες

Δημιουργία ολοκληρωμένης αγοράς

Στο τέλος, όμως, η διευρυμένη εξαγωγική δυναμικότητα LNG των ΗΠΑ και άλλων παραγωγών πιθανόν θα αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία αληθινά παγκόσμιων αγορών αερίου που θα εξασφαλίζουν τις ίδιες τιμές σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες βασίζονται όλο και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες – από τον αέρα και τον ήλιο – θα υπάρχουν πιθανότατα περίοδοι αυξημένης ζήτησης για επιπλέον φυσικό αέριο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής ρεύματος.

Η ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου και η δημιουργία νέων υποδομών θα επιτρέπουν στις τιμές να προκαλούν αντιδράσεις στην  προσφορά και τη ζήτηση μέσα σε μεγαλύτερες αγορές και θα βοηθήσει στην προστασία των παγκόσμιων αγορών ενέργειας από τα σοκ στην προσφορά.

Πηγή: AP

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανακαμψης: Γκάζια μετά τις εκλογές για να μην χαθούν οι προθεσμίες

Κατακερματισμένη η αγορά σήμερα

Σήμερα, η αγορά φυσικού αερίου είναι κατακερματισμένη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ροές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη μειώθηκαν 80% μετά τα μέσα του 2021, εκτινάσσοντας τις τιμές του αερίου έως και 14 φορές επάνω τον Αύγουστο του 2022. Οι τιμές για το εξαγόμενο LNG έκαναν ένα αντίστοιχο άλμα, αλλά οι τιμές του LNG στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στην Ευρώπη και την Ασία και συγκεκριμένα κατά τρεις φορές.

Η μελέτη αναφέρει ότι η δυνατότητα εισαγωγών LNG από την Ευρώπη δεν αποτέλεσε περιοριστικό παράγοντα για την ολοκλήρωση της αγοράς καθώς οι ευρωπαϊκοί εισαγωγικοί τερματικοί σταθμοί είχαν σημαντική αργούσα δυναμικότητα και με την προσθήκη πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης η Ευρώπη έχει την αναγκαία υποδομή για να δεχθεί μεγαλύτερους όγκους εισαγωγών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ