Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ: Χαμηλότερη ζήτηση, επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω δασμών

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του αναφορικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά το 2025 προχώρησε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), επικαλούμενος τα στοιχεία για την ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και τους εμπορικούς δασμούς που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος.

150.000 βαρέλια κάτω

Στην μηνιαία του έκθεση, ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), δηλαδή 150.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Ο οργανισμός μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2024 και το 2025.

«Η παγκόσμια οικονομία εμφάνισε σταθερή τάση ανάπτυξης στην αρχή του έτους. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε υψηλά επίπεδα

Παρά τις αναθεωρήσεις, η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένει στα υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες εκτιμήσεις του κλάδου, καθώς εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Αυτή η εκτίμηση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος προβλέπει ότι η ζήτηση θα φτάσει στο απόγειό της μέσα σε αυτή τη δεκαετία, καθώς ο κόσμος στρέφεται σταδιακά σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ