Πλεονάζουσα προσφορά στις διεθνείς αγορές πετρελαίου το 2025, μεγαλύτερη από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς η ζήτηση από την Κίνα παραπαίει και αυξάνεται η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ.
Το πλεονασματικό ισοζύγιο θα κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του αργού, παρά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και αλλού, αναφέρει ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του. Σήμερα, η τιμή του μπρεντ κινείται σε επίπεδα κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι.
Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα, που έδινε τον τόνο στις αγορές την περασμένη 20ετία, έχει μειωθεί για έξι συνεχόμενους μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να αυξηθεί φέτος μόλις με το 10% του ρυθμού που αυξήθηκε το 2023.
Το παγκόσμιο πλεόνασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να εφαρμόσει τα σχέδια του για αύξηση της παραγωγής, όταν συνεδριάσει τον Δεκέμβριο.
Μείωση τιμών 11% από τις αρχές Οκτωβρίου
Εν μέσω αυτής της παρατεταμένης αδυναμίας της κινεζικής ζήτησης, οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 11% από τις αρχές Οκτωβρίου παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς οι traders εστιάζουν στην αυξανόμενη παραγωγή στην Αμερική, ανέφερε ο IEA. Η μείωση της κινεζικής ζήτησης προοιωνίζεται μια «καλά εφοδιασμένη αγορά το 2025», πρόσθεσε.
«Με τους κινδύνους προσφοράς να είναι ορατοί παντού, η μείωση της ζήτησης θα έδινε την αναγκαία σταθερότητα σε μια αγορά που αναστατώθηκε από την πανδημία του Covid, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, τηn αναταραχή στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο διεθνής Oργανισμός.
Επιβράδυνση κατανάλωσης και αύξηση προσφοράς
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 920.000 βαρέλια την ημέρα φέτος - λιγότερο από το μισό της αύξησης του 2023 - και θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 102,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για το 2025 προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 990.000 βαρέλια την ημέρα.
«Η αύξηση κατά λιγότερο από ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα και για τα δύο έτη αντικατοπτρίζει τις χαμηλές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με την ικανοποίηση της συσσωρευμένης ζήτησης στη διάρκεια της πανδημίας να έχει πλέον ολοκληρωθεί... Η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας εκτοπίζει επίσης όλο και περισσότερο το πετρέλαιο στις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας».
Ο ΙΕΑ είχε προβλέψει νωρίτερα φέτος ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σταματήσει να αυξάνεται αυτή τη δεκαετία λόγω της στροφής από τα ορυκτά καύσιμα προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενώ η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται, η προσφορά αργού από παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα πρόκειται να αυξηθεί φέτος και το 2025 κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέπει ο ΙΕΑ. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια προσφορά θα υπερβεί τη ζήτηση το επόμενο έτος κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ακόμη και αν το καρτέλ των 23 χωρών του ΟΠΕΚ+ δεν αυξήσει την παραγωγή του.
Οι σκέψεις του ΟΠΕΚ+
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή που έχει μειωθεί από το 2022, αλλά αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την κίνηση αυτή δύο φορές επειδή η αγορά παραμένει εύθραυστη. Προς το παρόν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σειρά από περιορισμένες μηνιαίες κινήσεις, με μια αύξηση κατά 180.000 βαρέλια τον Ιανουάριο και θα συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου για να επανεξετάσει την απόφαση.
Η γραμματεία του ΟΠΕΚ αναγνώρισε με καθυστέρηση την επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά η πρόβλεψή της για αύξηση 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως παραμένει περίπου διπλάσια από αυτή που βλέπει ο ΙΕΑ και είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις των περισσότερων άλλων παρατηρητών της αγοράς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!