Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες εποπτείας του κλάδου των crypto από την ΕΕ έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η νομοθετική ρύθμιση για τις Αγορές Cryptoassets (MiCA) είναι η πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια των χωρών της ΕΕ να εποπτευθεί ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.
H Επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μάρεντ ΜακΓκίνες, δήλωσε χθες ότι αναμένει η ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο μετά την έγκρισή της από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά, όπως αυτές για τα stablecoins που αναμένεται να ισχύσουν από τον Ιούλιο του 2024.
Ξεπερασμένη η ρύθμιση λένε οι επικριτές
Η MiCA, η οποία προετοιμαζόταν επί τρία χρόνια, καλωσορίστηκε από τους παράγοντες των crypto ως μία εναλλακτική πρόταση στην αμερικανική προσέγγιση εποπτείας του κλάδου.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι ξεπερασμένος πριν ακόμη εφαρμοστεί καθώς δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις πρόσφατες καταρρεύσεις αρκετών μεγάλων εταιρειών του κλάδου και υπάρχουν ήδη φωνές που ζητούν τροποποιήσεις του.
Η αρχή μίας νέας εποχής εποπτείας
Η τελική έγκριση «σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής εποπτείας στις μη ρυθμισμένες αγορές crypto, οι οποίες προκάλεσαν μαζικές ζημιές σε πολλούς αρχάριους επενδυτές και προσέφεραν καταφύγιο σε απατεώνες και εγκληματικές οργανώσεις για πάνω από μία δεκαετία», δήλωσε ο Ernest Urtasun, σκιώδης εκπρόσωπος για τη MiCA και ευρωβουλευτής της ομάδας των Πρασίνων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σημαντικές ρυθμιστικές προκλήσεις δεν έχουν αντιμετωπιστεί και χρειάζεται επειγόντως νέα νομοθεσία για να ολοκληρωθεί η MiCA με τα κομμάτια που λείπουν».
Η MiCA προβλέπει ότι κάθε εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σχετικές με κρυπτονομίσματα στην ΕΕ θα πρέπει να δηλώνεται σε κάποια χώρα-μέλος, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να λειτουργεί σε όλη την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα έχουν την αρμοδιότητα να διασφαλίζουν ότι οι πλατφόρμες των crypto συνάδουν με τους κανόνες και ότι θα έχουν επαρκείς διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και διακυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί άλλη κατάρρευση τύπου FTX.
«Βάζουμε δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν τις ενεργές στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρείες να χρησιμοποιούν κάποιες πρακτικές που οδήγησαν ορισμένους παρόχους cryptoasset στην κατάρρευση.. Όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, οι αυστηροί κανόνες και η εποπτεία αποτελούν επιτακτική ανάγκη, επειδή είχαμε τις καταρρεύσεις των FTX, Terra Luna, Celsius και Voyager», δήλωσε η Επίτροπος.
Τέλος στην ανωνυμία
Η MiCA, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει κανόνες για την εποπτεία τμημάτων του κλάδου των crypto που ήταν στο επίκεντρο των περυσινών μεγάλων χρεοκοπιών. O δανεισμός σε crypto, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και τα NFT βρίσκονται είναι εκτός του βεληνεκούς της ρύθμισης, οδηγώντας την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά και MiCA 2.
H ανάγκη συμμόρφωσης με τον ταξιδιωτικό κανόνα της ΕΕ θα υπονομεύσει τη δυνατότητα του κλάδου να παρέχει ανωνυμία στους χρήστες, ανέφεραν επικριτές της ρύθμισης, αναγκάζοντας τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να παρέχουν στις Αρχές πληροφορίες για τους αποστολείς και τους παραλήπτες για κάθε συναλλαγή και να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο σε αποστολές άνω των 1.000 ευρώ.
Οι εταιρείες θα έχουν 1-2 χρόνια για να συμμορφωθούν. Οι παράγοντες του χώρου λένε ότι η MiCA είναι προτιμότερη από το να μην υπάρχει καμία καθοδήγηση.
Η πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα κατά μεγάλων παικτών του κλάδου, οδήγησε μεγάλες εταιρείες να εντείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!