H αργία του Σαββατοκύριακου δεν επέτρεψε καμία ανάπαυλα στους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα στον κλάδο, μετά την εντυπωσιακή κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, που ήταν και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κλάδο.
Τα κρίσιμα, άλλωστε, ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το πώς φτάσαμε στην κατάρρευση του FTX, τις ευθύνες που υπάρχουν, αλλά και το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά όχι τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο κυρίως για τον ευρύτερο κλάδο των crypto που μοιάζει να βιώνει τη δική του βερσιόν «Lehman Brothers», είναι δύσκολο να απαντηθούν. Και σίγουρα θα αργήσουν να απαντηθούν μέσα σε έναν κυκεώνα πληροφοριών.
Γρήγορη άνοδος, γρηγορότερη πτώση
Η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2019 έφτασε σε αξία τα 32 δισ. δολάρια κατά τον τελευταίο γύρο προσέλκυσης επενδυτών, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν από επιφανείς celebrities, όπως ο Τομ Μπρέιντι, έως επενδυτικές εταιρείες, όπως η SoftBank. Πλέον, το έλλειμμα λέγεται ότι ξεπερνά τα 8 με 10 δισ. δολάρια, αν και το μέγεθος του δεν μπορεί καν να υπολογιστεί ακόμη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μία ημέρα πριν ο ιδρυτής του, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αποφασίσει να καταθέσει αίτηση πτώχευσης της εταιρείας το ανταλλακτήριο είχε πραγματικά διαθέσιμα, ρευστοποιήσιμα assets ύψους 900 εκατ. δολάρια, καθώς οι καταθέτες-πελάτες έτρεχαν άτακτα προς την πόρτα της εξόδου, απέναντι σε ένα βουνό χρεών και υποχρεώσεων που άγγιζαν τα 9 δισ. δολάρια!
Μέσα στο Σαββατοκύριακο μάθαμε επίσης, από δημοσιεύματα, για «μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές» ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων λίγο μετά την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, που κανείς δεν ξέρει αν αφορούσαν μόνο απόσυρση κεφαλαίων ή παραβιάσεις ή κυβερνοκλοπές, όπως και για το γεγονός ότι από τα ταμεία του ανταλλακτηρίου έχουν κάνει… φτερά από 1 έως 2 δισ. δολάρια από τις καταθέσεις πελατών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε μεταφέρει περίπου 10 δισ. δολάρια από κεφάλαια επενδυτών, από την FTX στην επενδυτική του εταιρεία, την Alameda Research, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους. Και από τα χρήματα αυτά ένα μέρος έχει… χαθεί!
Η πτώση του κλάδου φανέρωσε τα προβλήματα
Αν και το… κουβάρι θα κληθούν να ξεδιαλύνουν τώρα οι αρμόδιες αρχές, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φέρνοντας προ των ευθυνών τους και τις δύο αμερικανικές, θεωρούμενες ευυπόληπτες, λογιστικές φίρμες που ήλεγχαν τα βιβλία του FTX, το βέβαιο είναι πως η ηχηρή κατάρρευση του ανταλλακτηρίου είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων: υψηλού ρίσκου και αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές επιλογές και πρακτικές σε ένα ασταθές περιβάλλον. Και αυτό διότι είναι εύλογο πως ήταν η απομείωση του κλάδου των crypto που ξεγύμνωσε τα προβλήματα και τις αδυναμίες της εταιρείας.
Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, μόνο η ανώμαλη προσγείωση του Bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, που αγγίζει το 77% από τα υψηλά των 70.000 δολαρίων που είχε φτάσει τον περσινό Νοέμβριο, υπολογίζεται πως συνιστά από μόνη της την πέμπτη χειρότερη κατάρρευση χρηματοοικονομικού asset στην ιστορία και σίγουρα την χειρότερη από τη δεκαετία του 1970. Έτσι με δεδομένο πως το Bitcoin αναλογεί περίπου στο 41% της αγοράς των crypto η συνολική αποδυνάμωση του κλάδου είναι αντίστοιχη, πέφτοντας από τα 3 τρισ. δολάρια μόλις στα 900 δισ. δολάρια.
Στο ράλι των τιμών και των κερδών, οι αδυναμίες και οι παρατυπίες δεν φαίνονταν, όμως στην πτώση ξεγυμνώθηκαν…
Κανόνες και εποπτικό πλαίσιο
Επομένως οι όποιες διορθωτικές κινήσεις για την αποφυγή μιας νέας… Lehman, αυτή τη φορά στα crypto, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το ίδιο σημείο που ξεκίνησε και η τότε μεταρρύθμιση της Wall Street: από την δημιουργία ενός σαφέστερου εποπτικού και ελεγκτικού πλαισίου που θα δώσει τέλος στην υπερβολική… ελευθερία του χώρου που αγγίζει άνετα το όριο της ασυδοσίας.
Το αν αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά στον άυλο κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων και με τα περισσότερα ανταλλακτήρια να έχουν υπερπόντιες έδρες (πχ το FTX είχε επίσημη έδρα τις Μπαχάμες), αν υπάρχει πραγματική πρόθεση από τους νομοθέτες να προσπαθήσουν να κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά και αν υπάρχει και βούληση από την βιομηχανία των crypto, είναι μια άλλη, άβολη συζήτηση. Όμως, η ζημιά που έχει υποστεί η αξιοπιστία του κλάδου σίγουρα έχει θορυβήσει ακόμη και τους πιο πιστούς παίκτες των crypto.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!