Οι χρηματιστηριακές αγορές πάντα- και για λόγους κερδοσκοπίας- κινούνται μπροστά από τις εξελίξεις. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αποδείχθηκε ότι γνώριζε ότι δεν θα έρχονταν η επενδυτική βαθμίδα από την Moody’s.
Η εικόνα της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας έδειχνε μία απογοήτευση. Διολίσθηση των τραπεζικών μετοχών και κάποιων άλλων blue chips και μείωση συναλλαγών ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας.
Όμως το χειρότερο ήταν ότι η αγορά δεν αντιδρούσε καν ούτε στις θετικές εκθέσεις ξένων οίκων ενώ δεν αντέδρασε ούτε στην αξιολόγηση της –πάντοτε φιλικής- DBRS.
Η χθεσινή αναβάθμιση του outlook (προοπτικών) ήταν ένα ‘φιλικό κτύπημα στον ώμο’ ότι εάν συνεχίσουμε τις μακροοικονομικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις ίσως μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στο μέλλον. O ξένος οίκος βλέπει ότι υπάρχει μία ‘οικονομική κόπωση’ παρά τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Επίσης ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι αυξημένος στην περιοχή , ενώ πρόσθεσε και το πρόβλημα του δημογραφικού.
Η αντίδραση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από την Δευτέρα, θα εστιάσει κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα και στις μελλοντικές εξελίξεις Σεπτεμβρίου ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο.
Πρώτα η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου,μετά το placement της ΕΤΕ, η α.μ.κ της Attica Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips ετοιμάζεται η είσοδος του Τιτάνα στο χρηματιστήριο της Νέα Υορκης (NYSE) και πιθανότερα μέσα στον Οκτώβριο η είσοδος της Μυτιληναίος στο City του Λονδίνου. Μέσα στο δ’ τρίμηνο έχουμε και τα road shows της ΕΧΑΕ σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Όμως όλα αυτά είναι ευσεβείς προσδοκίες και δεν εγγυώνται μία σοβαρή και βιώσιμη ανοδική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης για να επιστρέψει πάνω από τις 1.450 μονάδες χρειάζεται εισροή νέων κεφαλαίων είτε από το εσωτερικό (που δεν φαίνονται) είτε από το εξωτερικό.
Οι ξένοι όμως επενδυτές , όπως αναφέρει και στην έκθεσή της η JP Morgan, βλέπουν ότι το recovery story της ελληνικής οικονομίας έχει ολοκληρωθεί. Πλέον οι ελληνικές μετοχές θα πρέπει να σταθούν στα ίσια για να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες μετοχές των περιφερειακών ευρωπαικών αγορών.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι μετά την απώλεια των 1.425-1.420 μονάδων. Η τάση είναι η προσέγγιση πρώτα των 1.400 μονάδων ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για τις 1.380 μονάδες.
Η ανάλυση της BETA ΑΕΠΕΥ αναφέρει ότι « για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 μονάδων ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση της Παρασκευής δεν έβγαλε ένταση στις συναλλαγές και ενδεχομένως να αποτελεί ένα μικρό διάλλειμα στην κατά τα άλλα αδύναμη εικόνα του Γενικού Δείκτη.»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!