Συνέχισαν να κατηφορίζουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο, έναντι της απότομης μείωσης της παραγωγής στη Λιβύη,και της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα και τις ΗΠΑ, (τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο).
Τα προθεσμιακά συμβόλαια Brent υποχώρησαν κατά 57 σεντς, ή 0,7%, στα 76,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έπεσε κατά 50 σεντς, ή 0,7%, στα 73,05 δολάρια το βαρέλι. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα πτώση του Brent κατά 0,3% και του WTI κατά 1,7%.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες πηγές του Reuters στον ΟΠΕΚ. Οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του σχεδίου μερικής άρσης των πρόσφατων περικοπών παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025.
Στη Λιβύη, η Arabian Gulf Oil Company επέστρεψε την παραγωγή μέχρι και 120.000 βαρέλια την ημέρα για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες, ενώ οι εξαγωγέσταματήσει, όπως ανέφεραν μηχανικοί την Κυριακή, μετά από μια αντιπαράθεση μεταξύ παρατάξεων που οδήγησε στο κλείσιμο των περισσότερων πετρελαιοπηγών της χώρας.
Οικονομικές ανησυχίες στην Κίνα και τις ΗΠΑ οδηγούν την πτώση
Τόσο το Brent όσο και το WTI κατέγραψαν απώλειες για δύο συνεχόμενους μήνες, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες στην Κίνα και τις ΗΠΑ υπερνικούν τη διακοπή της λιβυκής παραγωγής και την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα βυθίστηκε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν και οι επιχειρηματίες αγωνίζονται για νέες παραγγελίες, όπως έδειξε μια επίσημη έρευνα το Σάββατο, ασκώντας πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
«Το ασθενέστερο από το αναμενόμενο PMI της Κίνας που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο αυξάνει τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία δεν θα επιτύχει τους στόχους ανάπτυξης», ανέφερε ο αναλυτής Sycamore.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από την πανδημία του κορονοϊού το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.
«Βλέπουμε πτωτικές τάσεις στην ανάπτυξη το 2025, λόγω των οικονομικών αντιξοοτήτων στην Κίνα και τις ΗΠΑ,» ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα. "Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει την άρση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής αν θέλει υψηλότερες τιμές."
Ο αριθμός των ενεργών πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος στους 483 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά της Baker Hughes.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!