Oι ρευστοποιήσεις οξύνθηκαν χθες το βράδυ στα αμερικανικά χρηματιστήρια και μετά μεταδόθηκαν και στις ασιατικές αγορές. Ταυτόχρονα, η κρίση των ομολόγων συνεχίζεται με άνοδο των αποδόσεων τους εξαιτίας και των γεωπολιτικών κινδύνων με αποτέλεσμα οι σημερινές συνεδριάσεις στην Ευρώπη να ξεκινούν πτωτικά.
Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού τον Οκτώβριο (τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου έδειχνα σταθεροποίηση) λόγω του πετρελαίου καθώς και η μείωση της ανάπτυξης στο δ' τρίμηνο είναι ορατές πλέον.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κατά (-0,22%), ο γαλλικός CAC (-0,94%), o ιταλικός MIB (-0,72%) και ο Eurostoxx 50 (-0,19%).
Ελληνικό χρηματιστήριο: Καθοδική πορεία για τον Γενικό Δείκτη
Η χθεσινή πορεία των τραπεζών ήταν αυτή που έδωσε την άνοδο- κόντρα στις ξένες αγορές- για τον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, σήμερα το πρωί οι χρηματιστές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την παγκόσμια κατάσταση (γεωπολιτικά, οικονομικά) και θεωρούν ότι δύσκολα θα γλυτώσουμε το αρνητικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε επιμέρους τίτλους. Η χθεσινή αξία συναλλαγών (στα 75 εκατ. Ευρώ) δείχνει την ανησυχία (ή αδιαφορία) των επενδυτών.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, o Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1.174 μονάδες (-0,4%) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 καθοδικά. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχωρεί κατά (-0,48%), ο δείκτης FTSE Mid Cap υποχωρεί οριακά (-0,09%). Τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις καταγράφουν οι πετρελαικές με (-1,46%) λόγω αποκόμισης κερδών από το προηγούμενο ράλι, οι πρώτες ύλες (-0,98%), οι τράπεζες (-0,82%), οι τηλεπικοινωνίες (-0,81%). Ανοδικά κινούνται τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (0,74%), οι τεχνολογικές (0,46%), οι χρηματοοικονομικές (0,44%) και ο κλάδος υγείας (0,28%).
Ως σημείο στήριξης της περιόδου αυτής θεωρούνται οι 1.160 μονάδες (αρκετά χαμηλότερα από τα παρόντα επίπεδα). Η αντίσταση παραμένουν τα επίπεδα 1.180-1.200 μονάδες. Αύριο θα έχουμε την ανακοίνωση της αξιολόγησης της S&P για την επενδυτική βαθμίδα. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει (σε μεγάλο βαθμό) ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!