Η άνοδος των τιμών πετρελαίου, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία (ανακοίνωσε μειωμένη βιομηχανική παραγωγή) και η ασταθής οικονομική κατάσταση στην Κίνα είναι βασικοί λόγοι προβληματισμού τις χρηματιστηριακές αγορές.
Από την έναρξη του Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι δείκτες σε Αμερική και Εύρωπη βρίσκονται σε μία πλαγιολίσθηση χωρίς όμως να γίνεται βίαια διόρθωση. Το σκηνικό αυτό θα διαρκέσει, λένε οι αναλυτές, μέχρι τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων (μέσα Σεπτεμβρίου) σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα οι κεντρικές τράπεζες θα φανερώσουν τις προθέσεις τους για μέχρι τέλος του χρόνου.
Οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις ξεκίνησαν πτωτικά και πάλι. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί στην έναρξη των συνεδριάσεων (-0,37%), ο γαλλικός CAC (-0,2%), o ιταλικός MIB (-0,57%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-0,38%).
Ελληνικό χρηματιστήριο: Αμφιταλαντεύεται πέριξ των 1.270 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
Στον ρυθμό των ξένων αγορών (πλαγιολίσθηση) φαίνεται ότι κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο που περιμένει τις αποφάσεις της DBRS την Παρασκευή για την αξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.
Παράλληλα όμως έχει και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων που δημιουργούν 'τοπικά φαινόμενα' (έτσι για να έχουμε μετεορολογικό ορισμό) στις μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης κινείται το τελευταίο διάστημα μέσα στο εύρος των 1.260-1.280 μονάδων με εναλλαγές τοποθετήσεων σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με τον τρόπο αυτό συντηρείται στα παρόντα επίπεδα αλλά έχει αυξήσει και την μεταβλητότητά του. Οι διαχειριστές κεφαλαίων επικεντρώνονται πλέον σε μικρές ομάδες μετοχών.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με κίνηση κοντά στις 1.272 μονάδες και οριακές μεταβολές. Το αρχικό ισοζύγιο ανοδικών είναι θετικό και μάλιστα η εμπορευσιμότητα είναι αυξημένη αφού από τα πρώτα κιολας λεπτά της συνεδρίασης η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 2 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχωρεί οριακά (-0,03%) και ο δείκτης FTSE Mid Cap αυξάνεται 0,03%. Στους ανοδικούς κλάδους είναι οι χρηματοοικονομικές (1,3%), τα ταξίδια- αναψυχής (0,34%), οι βιομηχανικές (0,32%), το Εμπόριο (0,.22%) και η υγεία (0,18%). Στον αντίποδα, υποχώρηση καταγράφουν οι τεχνολογικές (-1,02%), το πετρέλαιο (-0,73%), οι τράπεζες (-0,21%) οι οποίες και συγκρατούν την αγορά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!