Τράπεζες και real estate επηρεάζονται άμεσα ενώ και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί κλάδοι επηρεάζονται έμμεσα από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποιούνται συντονισμένα πλέον από τις κεντρικές τράπεζες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την BoE (0,5%) δημιούργησε σοκ στις αγορές κεφαλαίων ενώ το σοκ που δημιούργησε ο βρετανικός πληθωρισμός (8,5%) στην Τράπεζα της Αγγλίας ήταν μεγαλύτερο από το σοκ των αυξήσεων επιτοκίων. Ο φόβος όλων πλέον είναι να μην εισέλθει η Βρετανία σε φάση ύφεσης η οποία θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Μαζί με την μεγάλη αύξηση επιτοκίων της BoE, αύξησαν τα επιτόκιά τους για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Τουρκίας η οποία βέβαια είναι ξεχωριστή περίπτωση.
Για την ΕΚΤ βέβαια, μετά την αύξηση του 0,25% τον Ιούνιο, αναμένεται νέα αύξηση 0,25% τον Ιούλιο και αυτό δημιουγεί αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
►Διαβάστε επίσης: Μαρίνα Αλίμου: Το προσεχές διάστημα η ΚΥΑ και οι οικοδομικές άδειες - Πότε ξεκινούν τα έργα
Ο κίνδυνος της αύξησης των επιτοκίων για τα ακίνητα και το real estate
H άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιουργεί μεγάλους κινδύνους να σπάσει η «φούσκα» των ακινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών η οποία έχει δημιουργήσει μία «τεράστια φούσκα» που μπορεί να σκάσει εάν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Η ΕΚΤ γνωρίζει πόσο έχουν υπερτιμηθεί τα ακίνητα στην Ευρωζώνη (και στην Ελλάδα βέβαια) τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πολλά μέλη της ΕΚΤ, να δίνουν μάχες για χαμηλούς ρυθμούς στην αύξηση των επιτοκίων το τελευταίο διάστημα. Η επικείμενη νέα αύξηση επιτοκίων ή οι δύο αυξήσεις (εάν συνεχιστεί η άνοδος του πληθωρισμού) μπορεί να είναι η θρυαλίδα που θα τινάξει το σύστημα στον αέρα. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι νέες εταιρείες real estate που συστάθηκαν αναμένεται να επισπεύσουν την είσοδό τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλιώς κινδυνεύουν να περιμένουν μέχρι να τελειώσει το κύμα αύξησης επιτοκίων. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων βρίσκονται πολύ κοντά στο να δημιουργήσουν ύφεση στην Ευρώπη η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε βύθιση των τιμών ακινήτων.
►Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Χαμηλά ο πήχης των επενδύσεων στην Ελλάδα - Πώς επηρεάζει τις τιμές
Ο κίνδυνος των “κόκκινων δανείων” για τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης
Ενώ στην Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα των 'κόκκινων δανείων' έμοιαζε να τιθασεύεται ( η σχέση μη εξυπηρετούμενων δανείων / δάνεια είχε μειωθεί στο α' τρίμηνο στο 5,5-6% μεσοσταθμικά), οι νέες αυξήσεις επιτοκίων ίσως δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα αφού πλέον οι δόσεις / διαθέσιμα εισοδήματα κινούνται οριακά για τον μέσο έλληνα δανειολήπτη.
Σε ότι αφορά τα νέα 'κόκκινα δάνεια' , όσο και εάν οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο, μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να δημιουργήσουν νέο κύμα 'κόκκινων δανείων' για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη από το παλιό. Όμως πλέον και οι ευρωπαικές τράπεζες ζυγίζουν τα οφέλη από τις αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις τους και στις χορηγήσεις τους με τους κινδύνους για την διεύρυνση μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από δεκαετίες. Σίγουρα τα αποτελέσματα α' εξαμήνου και γ' τριμήνου θα δείξουν εάν υπάρχει τέτοια τάση.
Κίνδυνος να φρενάρουν οι κατασκευές και να μειωθούν κέρδη λόγω αύξησης κόστους
Η εκτίναξη των επιτοκίων, θα επηρεάσει άμεσα και το real estate αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί. Για το real estate, τα διψήφια επιτόκια δανεισμού και τα μεγάλα περιθώρια εκμετάλλευσης (επίσης διψήφια) ίσως φρενάρουν την ζήτηση για ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικά) εάν οι οικονομίες περάσουν σε ύφεση ή σε λυμφατική ανάπτυξη. Για τις κατασκευαστικές, το κύμα αυξήσεων επιτοκίων (διεθνώς) θα έχει επιδράσεις στην άνοδο του κόστους των κατασκευών. Αν αυτό συνδυαστεί και με την μείωση ζήτησης, θα δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο. Προς το παρόν στην Ελλάδα, λόγω των έργων (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα) ο κλάδος βιώνει ξανά άνθιση μετά από 20 χρόνια. Όμως ίσως το β' εξάμηνο 2023 να μην είναι το ίδιο καλό όπως το πρώτο εάν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο.
►Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων το α' τρίμηνο - Οι απλησίαστες περιοχές
Βιομηχανίες: Επηρεάζονται από τις αυξήσεις πρώτων υλών, δανείων
Οι βιομηχανίες, εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως από τις αυξήσεις πρώτων υλών και λειτουργικού κόστους ενώ όσες έχουν μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, θα πρέπει είτε να τα κλειδώσουν είτε να κάνουν hedging επιτοκίων . Γενικά το επόμενο διάστημα του 2023 δεν θα είναι εύκολο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!