Παρά την πτώση της τιμής του bitcoin τις τελευταίες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της MicroStrategy, Μάικλ Σέιλορ, δήλωσε σήμερα ότι το κρυπτονόμισμα θα φτάσει στο σημείο να αποτελεί μια «σταθερά» στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Μάλιστα, προέβλεψε ότι η αγορά του bitcoin θα γίνει μεγαλύτερη από εκείνη του χρυσού και θα φτάσει στα 100 τρισ. δολάρια κάποια στιγμή.
«Υπάρχει χρυσός αξίας 10 τρισ. δολαρίων εκεί έξω και bitcoins αξίας 1 τρισ. δολαρίων. Το bitcoin θα ξεπεράσει τον χρυσό και θα ξεπεράσει ολόκληρη την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του χρυσού», είπε ο Σέιλορ στο CNBC. «Θα ξεπεράσει τα κρατικά ομόλογα που δίνουν αρνητικές αποδόσεις και άλλους δείκτες μέχρι να φτάσει στα 100 τρισ. δολάρια».
Ο Σέιλορ εξήγησε ότι το bitcoin δεν είναι ένα πραγματικό νόμισμα και άρα δεν έχει σχεδιαστεί για να ξοδεύεται. Αντίθετα, προορίζεται για αποταμίευση, όπως είπε.
Bitcoin: Η MicroStrategy θα δανειστεί 600 εκατ. δολάρια για να αυξήσει την επένδυσή της
Υπενθυμίζεται ότι η MicroStrategy, που στηρίζει το bitcoin, ανακοίνωσε ότι θα δανεισθεί 600 εκατ. δολάρια για να επενδύσει ακόμη περισσότερο στο κρυπτονόμισμα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η μετοχή της MicroStrategy, που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία λογισμικού και παροχής υπηρεσιών cloud, αυξήθηκε πάνω από 4% μετά την ανακοίνωση, με την άνοδό της το τελευταίο έτος να φθάνει στο αστρονομικό ποσοστό του 580%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάικλ Σέιλορ, είναι από τους διαπρύσιους υποστηρικτές του bitcoin και προχωρούσε σταθερά σε αγορές bitcoin μετά την πρώτη επένδυση που έκανε στο νόμισμα τον περασμένο Αύγουστο. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία είχε δηλώσει ότι θεωρεί τις τοποθετήσεις της στο κρυπτονόμισμα ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ότι δεν σχεδιάζει να κάνει τακτικά συναλλαγές σε αυτό ή να κάνει hedging ή να προχωρήσει σε συμβόλαια σε παράγωγα.
Η MicroStrategy έχει στην κατοχή της περίπου 72.000 bitcoins, σύμφωνα με έγγραφό της προς τις ρυθμιστικές Αρχές στις 2 Φεβρουαρίου, με το χαρτοφυλάκιό της στο νόμισμα να αποτιμάται σε περίπου 3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Η εταιρεία πούλησε ομόλογα αξίας 650 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο για να αγοράσει bitcoins.
Πολλά κρυπτονομίσματα δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κατεστημένου και του ευρύτερου κοινού, λόγω της κερδοσκοπικής φύσης τους και του ενδεχόμενου ξεπλύματος χρήματος. Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες, όπως η διαχειρίστρια ενεργητικού BlackRock, η Mastercard και οι εταιρείες πληρωμών, Square και PayPal, έχουν στηρίξει ορισμένα κρυπτονομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες.
Bitcoin: «Βουτιά» 11% μετά το ράλι
Κάτω από το φράγμα των 50.000 βρέθηκε βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου το bitcoin, με την αξία του να υποχωρεί κατά 11,21% και να ανέρχεται στις 49.847,49 δολάρια.
Το εύρος διακύμανσης της τιμής του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος άγγιξε σχεδόν τις 10.000 δολάρια μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ η τιμή του απέχει πλέον μακράς από το απόλυτο ρεκόρ των 58.000 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.
Η υποχώρησή του συμπαρέσυρε και το Ethereum, που είδε την αξία του να καταγράφει απώλειες που υπερβαίνουν το 13% και να ανέρχεται στα 1.631,72 δολάρια, σημαντικά χαμηλότερα από το φράγμα των 2.000 δολαρίων που επίσης έσπασε την περασμένη εβδομάδα.
«Καμπανάκι» από τη Γέλεν
Οι μεγάλες αυτές διακυμάνσεις σημειώνονται την ώρα που στις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι το bitcoin συνιστά κίνδυνο για τους επενδυτές και το ευρύ κοινό, τονίζοντας ότι παρά τα ρεκόρ που σπάει διαρκώς τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα και τη σταθερότητά του.
«Δεν νομίζω ότι χρησιμοποιείται ως μηχανισμός συναλλαγών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε αναλυτή του CNBC. «Στο βαθμό που χρησιμοποιείται φοβάμαι ότι συχνά είναι για παράνομες χρηματοδοτήσεις», συμπλήρωσε με νόημα.
«Αποτελεί ένα άκρως αναποτελεσματικό μέσο διεκπεραίωσης των συναλλαγών και ο βαθμός ενέργειας που καταναλώνεται στη διαδικασία αυτών των συναλλαγών είναι εξωφρενικός», υπογράμμισε, εκφράζοντας φόβους για τις απώλειες που μπορεί να έχουν οι επενδυτές.
Η Τζάνετ Γέλεν δεν παρέλειψε τέλος να αφήσει αιχμές και για το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι συναλλαγές σε bitcoin, προσθέτοντας τη φωνή της σε αυτές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα για τον μη οικολογικό χαρακτήρα του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!