O δρόμος προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα είναι μακρύς και δύσβατος διαμήνυσαν η FED και η EKT στις αγορές το 'διήμερο' του τρόμου. Μπορεί οι αυξήσεις επιτοκίων να ήταν οι προσδοκόμενες (0,5% και οι δύο κεντρικές τράπεζες) αλλά η αιτιολόγηση τους και οι προβλέψεις τους περί ενδεχόμενης ύφεσης έφεραν τρόμο και πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι απώλειες χθες για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια ήταν πολύ μεγάλες και αυτό ενδέχεται να φέρει σήμερα κάποια ανοδική αντίδραση. Πτώση (και μεγάλη μάλιστα) είχαμε Τετάρτη και Πέμπτη και στις αμερικανικές αγορές εξαιτίας της προειδοποίησης της FED για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων στο επόμενο διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο επιθυμητό 2%. Και στην Αμερική ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση για είσοδο σε ύφεση και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα μετόχους και επενδυτές. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα είναι η ληξη παραγώγων Δεκεμβρίου στις αμερικανικές αγορές.
Ήπια πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξη των συνεδριάσεων
Οι ευρωπαικές συνεδριάσεις ξεκίνησαν σταθεροποιητικά με μικρές (οριακές) ανοδικές κινήσεις ή αντίστοιχα υποχωρήσεις. Υπάρχουν κλάδοι,όπως οι τράπεζες, οι οποίοι κινούνται ανοδικά γιατί ευνοούνται από το ανοδικό κύμα επιτοκίων. Γενικότερα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο ξέσπασμα πωλήσεων ίσως θα είναι το τελευταίο του 2022, αφού κατά τις επόμενες συνεδριάσεις θα έχουμε νηνεμία. Εκτός εάν υπάρξουν δραματικές οικονομικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις. Πάντως φαίνεται ότι και σήμερα Παρασκευή θα έχουμε αρκετές πωλήσεις στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.
Γενικός Δείκτης: Στόχος να μείνει πάνω από τις 905 μονάδες ο στόχος
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε και αυτός πτωτικά, στις 911,8 μονάδες με υποχώρηση (-0,5%). Όπως είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο σχόλιο, εάν το 2022 ολοκληρωθεί με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 905-910 μονάδες θα είναι μία θετική παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά. Ήδη τα επίπεδα των 905 μονάδων κινδυνεύουν μετά τα πρώτα 15 λεπτά της συνεδριάσης.
Το ενδιαφέρον σήμερα είναι κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που επηρεάζονται άμεσα από την νέα αύξηση επιτοκίων και από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips , κυρίως στον ΟΤΕ ο οποίος εν μέσω 'χρηματιστηριακής κακοκαιρίας' έδειξε αντοχές παρά την προηγούμενη συσσώρευση, τον ΟΠΑΠ (βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με την κερδοφορία του), τα διυλιστήρια (τα περισσότερα κέρδη στην ιστορία τους στο 9μηνο) και τις εταιρείες ενέργειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!