Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι βοήθησε τα ιταλικά ομόλογα, όχι όμως και το ευρώ, το οποίο υποχωρεί καθώς έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής και της βρετανικής οικονομίας, εν μέσω ταχύτερης προόδου των εμβολιαστικών προγραμμάτων τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, την ώρα που τα ιταλικά ομόλογα σημείωναν επιδόσεις - ρεκόρ όταν ο Ντράγκι έγινε εντολοδόχος πρωθυπουργός, το ευρώ υφίστατο για δεύτερη εβδομάδα απώλειες, υποχωρώντας κάτω από τα 1,20 δολάρια, μία ένδειξη ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορεί να έχουν βαθύτερες ρίζες.
«Το μόνο που στηρίζει το ευρώ αυτή την ώρα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων της Aberdeen Standard Investments, ο οποίος εκτιμά πιθανή μία υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα 1,17 δολάρια.
Οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος αντιλαμβάνονται ότι η πανδημία ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο ευρώ. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην κούρσα των εμβολιασμών, καθώς έχει εμβολιάσει μόνο τρεις στους 100 κατοίκους της έναντι 16 στη Βρετανία και 11 στις ΗΠΑ. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την Ιταλία, όπου το χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ αυξήθηκε κοντά στο 160%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας. Μία από τις προτεραιότητες του Ντράγκι θα είναι ο τρόπος διάθεσης του πακέτου των επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για να βοηθήσει τη χώρα του να ανακάμψει.
Αντί να ποντάρουν στην ανατίμηση του ευρώ, οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις long που έχουν, σύμφωνα με τη Societe Generale SA. «Η υψηλότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη ήταν καταλύτης για να πιεσθούν οι θέσεις αυτές», σημείωσε αναλυτής της τράπεζας.
Τα προβλήματα της Ευρωζώνης
Τα προβλήματα της Ευρωζώνης αποτυπώνονται στα πολύ αρνητικά πραγματικά επιτόκια, τα οποία αντανακλούν την απόδοση των επενδυτών μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού. Οι προσδοκίες αύξησης των τιμών στην Ευρώπη έχουν ενισχυθεί, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων δεν κινήθηκαν ανοδικά, χάρη στις αγορές τίτλων από την ΕΚΤ. Ετσι, αν και οι πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε γενικές γραμμές σταθερές, στη Γερμανία έχουν βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, με τις μεταξύ τους διαφορές να είναι οι μεγαλύτερες από τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για μία δυναμική που έχει περιορίσει την αισιοδοξία των επενδυτών για το ευρώ, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Πράγματι, το ευρώ έχει χάσει τη δυναμική που είχε τον περασμένο μήνα, όταν κατέγραψε την υψηλότερη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου από το 2018. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει απώλειες στο ΑΕΠ της ύψους 100 δισ. ευρώ, εφόσον αργήσει να καλύψει την υστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματός της. Η Deutsche Bank και η Nomura International είναι μεταξύ των τραπεζών που συνιστούν στους επενδυτές να τοποθετηθούν κατά του ευρώ.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν έχει μειώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Διαχειριστής κεφαλαίων της Union Bancaire Privée πούλησε προθεσμιακά γερμανικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα μετά την είδηση ότι ζητήθηκε από τον Ντράγκι να σχηματίσει κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχουν περιθώριο προσέλκυσης κεφαλαίων.
Αν η Ιταλία καταφέρει να αποφύγει τις νέες εκλογές, οι προοπτικές για τα ομόλογά της είναι καλές. Η Citigroup βλέπει το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να κινείται κοντά στις 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα), εφόσον ο Ντράγκι λάβει στήριξη είτε από το Κίνημα Πέντε Αστέρων είτε από τη Λέγκα. Ωστόσο, το spread θα μπορούσε να διπλασιαστεί στην περίπτωση νέων εκλογών, εφόσον η ΕΚΤ δεν επιταχύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!