Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές φάνηκαν από την έναρξή τους ότι θα είχαν δυσκολίες στο να κινηθούν ανοδικά και ότι η διόρθωση ήταν πολύ πιθανή.
Η σταθεροποιητική κίνηση για τους περισσότερους ευρωπαικούς δείκτες έγινε πτωτική όταν ξεκίνησαν αρνητικά και οι αμερικανικές αγορές με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να εκτοξεύονται σε υψηλά 14 ετών.
Είχαν προηγηθεί και οι αρνητικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό στη Βρετανία (ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών) με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πωλητές.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος και ενώ το κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ήταν αρνητικό επανήλθαν οι αγοραστές και οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες μαζί με τους μεγαλύτερους ευρωπαικούς πέρασαν σε θετική μεταβολή. Ενδεικτικά στις 17.20 (είχε ήδη κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο) ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,42% στις 30.651 μονάδες, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,13% στις 3.723 μονάδες, ο Nasdaq είχε άνοδο 0,15% στις 10.785 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο DAX αυξάνονταν κατά 0,2% στις 12.785 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,19% στις 6.078 μονάδες , ο ιταλικός MIB κινούνταν οριακά ανοδικά (από πτωτικά πριν) όπως και ο βρετανικός FTSE 100.
Ήπια υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω αποκόμισης κερδών
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης φάνηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει υψηλότερα των 850 μονάδων και ήταν εμφανής η επικράτηση των πωλητών για την αποκόμιση κερδών. Μία εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη μετά την προηγούμενη ανοδική κίνηση.
O Γενικός Δείκτης υποχώρησε (καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης) μόλις 4 μονάδες και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 848,17 μονάδες (-0,34%). Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλότερη απ' αυτές των τελευταίων συνεδριάσεων , μόλις στα 50 εκατ. Ευρώ. Το ισοζύγιο ανοδικών / καθοδικών ήταν έντονα πτωτικό με 39 ανοδικές μετοχές και 62 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,54% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,15%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο κατέγραψαν οι κατασκευές-υλικά (1,38%) λόγω Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακής, οι βιομηχανικές (0,5%) και η τεχνολογία (0,08%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (-2,48%), τα Τρόφιμα-Ποτά (-0,97%), οι Τράπεζες (-0,92%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ και ο Μυτιληναίος.
Το ζητούμενο στην συγκυρία αυτή είναι να καταφέρει να σταθεροποιηθεί ο Γενικός Δείκτης (και οι αποτιμήσεις των blue chips) σε επίπεδα άνω των 840 μονάδων κατ' αρχήν και να περιμένει την κατάλληλη συγκυρία για να επιτευχθεί ξανά υπέρβαση των 850 μονάδων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!