Tα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα για την Γερμανία και την ανάπτυξή της το 2023 , η πληθωριστική έκρηξη και η ενεργειακή κρίση είναι τα «φαντάσματα» που στοιχειώνουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.
Οι σημερινές συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν έντονα πτωτικές (από την έναρξή τους σχεδόν) και ουσιαστικά δείχνουν ότι η Γηραιά Ήπειρος βουλιάζει στην ύφεση.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρούσε κατά 2,15% με την Γερμανία να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πληθωριστική κρίση στην εποχή του Ευρώ, ο βρετανικός FTSE 100 μεταβάλλονταν κατά (-2,25%) με τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων να αυξάνονται και πάλι, ο γαλλικός CAC κατά (-1,97%) , ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-2,15%) και ο ιταλικός MIB κατά (-2,8%) με την ιταλική οικονομία βυθισμένη στο χρέος και τις αποδόσεις των ομολόγων της στα ύψη. Ταυτόχρονα με όλα αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν έντονα πτωτικά, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά (-1,82%) , τον S&P 500 (-2,34%) και τον Nasdaq (-3,03%) πληττόμενες από παρεμφερείς κινδύνους, δηλαδή μία μεγάλη άνοδο επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μία είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε δίμηνη (τουλάχιστον) ύφεση. Οι πιέσεις στις μετοχές των χρηματιστηρίων εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι σε όλους τους κλάδους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο με μικρές απώλειες του αλλά σε χαμηλά επίπεδα
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να αποφύγει την πτώση (Γεν. Δείκτη και λοιπούς κλαδους) μόνο που η πτώση αυτή ήταν μικρή προς το τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο το γεγονός ότι ο Γεν. Δείκτης βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω από τις 790 μονάδες μόνο ευχάριστο δεν μπορεί να ειπωθεί. Η μικρή υποχώρηση προήλθε από την ανοδική αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo και ΕΤΕ
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 788,46 μονάδες με υποχώρηση 0,37%. H αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή στα 52 εκατ. Ευρώ και αρνητικό το ισοζύγιο κερδισμένων και χαμένων μετοχών (37 ανοδικές και 67 πτωτικές). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,29%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά 1,23%. Πτωτικά κινήθηκαν οι τράπεζες (1,17%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (-1,05%), οι Πρώτες Ύλες (-0,99%), το Εμπόριο (-0,64%), η Τεχνολογία (-0,51%). Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες Βιομηχανικών Προιόντων (1,75%), προσωπικών οικιακών προιόντων (1,5%), Τηλεπικοινωνιών (1,42%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΤΕ.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι από την σημερινή συνεδρίαση είναι ότι ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κοντά στις 790 μονάδες. Όμως υπό τις συνθήκες που επικρατούν στις ξένες αγορές ανά τον κόσμο, δεν νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!