Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Το ανοδικό κρεσέντο της Παρασκευής ίσως δώσει βραχυπρόθεσμη ώθηση στο Χ.Α.

Η εβδομάδα που ξεκινά ολοκληρώνει το πιο 'περιπετειώδες' εξάμηνο για τα χρηματιστήρια και την παγκόσμια οικονομία των τελευταίων 20 ετών. Με πολέμους, ενεργειακές κρίσεις , εκτίναξη  πληθωρισμού και πανδημία ταυτόχρονα. 

Για την Ελλάδα είναι το πιο δύσκολο εξάμηνο των τελευταίων 7 ετών.  Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά , σε επίπεδο Γενικού Δείκτη βρίσκεται στο -6,5% περίπου από τα επίπεδα που είχε στις αρχές του χρόνου με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο β' τρίμηνο , κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού από εξωγενείς αιτίες και της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού , αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση παγκοσμίως,

Προεξόφλησε το β' τρίμηνο της κρίσης το ελληνικό χρηματιστήριο στα παρόντα επίπεδα Γεν. Δείκτη ;

Το α' τρίμηνο των εισηγμένων, έδειξε θεαματική ανάκαμψη αποτελεσμάτων των εισηγμένων σε σχέση με το 2021 ενώ στο β' τρίμηνο (αποτελέσματα α' εξαμήνου θα ανακοινωθούν από τον Αύγουστο) θα φανούν οι επιπτώσεις από το Ουκρανικό , την εκτίναξη του πληθωρισμού και την άνοδο του ενεργειακού κόστους. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, με την πρόσφατη – τον Μάιο - διόρθωσή του προσάρμοσε τις αποτιμήσεις στα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων. Συνεπώς, οι περισσότεροι χρηματιστές θεωρούν ότι οι παρούσες αποτιμήσεις είναι σχετικά ασφαλείς (μειώθηκε το risk premium)  σε ότι αφορά την κρίση και μόνο στην περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης ίσως δούμε περαιτέρω υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ισχυρό επίπεδο αντίστασης οι 820 μονάδες

Οι 820 μονάδες αποδείχθηκαν, ισχυρό «λιμάνι» για τις «χρηματιστηριακές καταιγίδες». Εδώ και μία εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει μεταξύ 830-840 μονάδων και εάν το διεθνές κλίμα ευνοήσει τότε ίσως δούμε και επαναπροσέγγιση  των 850 μονάδων.

Ευνοημένες οι πετρελαϊκές και οι τουριστικές εταιρείες

Η συγκυρία ευνοεί σαφώς τις πετρελαιακές εταιρείες (διυλιστήρια) που καταγράφουν άνοδο 23% από τις αρχές του χρόνου (ως κλάδος) και τις τουριστικές-μεταφορικές επιχειρήσεις με 11,25% που προσβλέπουν σε ένα εξαιρετικά καλό καλοκαίρι.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν τεράστια μεταβλητότητα και στις διορθώσεις χάνουν όσα κερδίζουν στις ανόδους. Ωστόσο , για αρκετούς, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών όπως διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με τα αποτελέσματα α' τριμήνου είναι εξαιρετικά δελεαστικές. Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πως είναι τα αποτελέσματα του  β' τριμήνου μετά την άνοδο των επιτοκίων και των τιμών των ελληνικών και ευρωπαικών ομολόγων.

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά (-9,15%) από την αρχή του χρόνου συμπαρασύροντας στην πτώση του και τον Γενικό Δείκτη. 

Εκτίναξη των διεθνών αγορών την Παρασκευή

Σε ότι αφορά το διεθνές κλίμα, η Παρασκευή επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις στις διεθνείς αγορές. Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με άνοδο πέριξ του 2% ενώ εξίσου δυναμικά αντέδρασαν και οι αμερικανικοί δείκτες με άνοδο άνω του 3%.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η εκτίναξη των αγορών, οφείλεται σε επιστροφή πολλών αγοραστών που μάλλον πείθονται από τις προθέσεις της FED (Powell) για αντιμετώπιση της κρίσης και εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τοποθετήσεις καθώς και σε short squeeze  (κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης) στις αμερικανικές αγορές και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια (στον ολλανδικό ΑΕΧ).

Ενδεικτικά, την Παρασκευή, ο Dow Jones αυξήθηκε κατά 2,68% στις 31.500 (απομακρύνθηκε από τις 30.000 μονάδες), ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 3,06% στις 3.911 μονάδες (προσεγγίζοντας τις 4.000 μονάδες) και ο Nasdaq είχε άνοδο 3,16% στις 11.607 λόγω αντίδραση των μετοχών τεχνολογίας.

Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε κατά 1,59% στις 13.118 μονάδες, ο CAC 40 είχε άνοδο 3,23% ξεπερνώντας τις 6.000 μονάδες ,ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 2,82%.

«Χρωστά μία αντίδραση» το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είχε υποτονικές αντιδράσεις με κίνηση του Γενικού Δείκτη σε εξαιρετικά μικρό εύρος, αδυναμία υπέρβαση των 840 μονάδων και χαμηλές (πέριξ των 55 εκατ. Ευρώ) συναλλαγές. Tο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε την μεγάλη άνοδο των ξένων αγορών την Παρασκευή και 'χρωστά' μία αντίστοιχη συνεδρίαση.

Οι τράπεζες δείχνουν να δυσκολεύονται να βγάλουν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου με αποτέλεσμα οι εικόνα της αγοράς να χάνει σε δυναμική ακόμα και σε ημέρες που το εξωτερικό δείχνει πιο θετικά φορτισμένο.

Αν και το περιθώριο που θεωρείται ως ένα ελάχιστο σημείο επαναφοράς από τα πρόσφατα χαμηλά δεν προσεγγίστηκε αυτή την εβδομάδα οι αγοραστές έχουν ακόμα κάποιες βάσιμες πιθανότητες να αναμένουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 850 μονάδες. Το ημερολογιακό τέλος του α’ εξαμήνου ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα, έστω με την συνδρομή κάποιων ειδικών νέων στα οποία η Αγορά φαίνεται να έχει ενσωματώσει κάποιες προσδοκίες.

Η εβδομαδιαία ατζέντα των επιχειρήσεων και η κρίσιμη συνάντηση της Πορτογαλίας

Μία ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα στις διεθνείς αγορές (και οικονομίες) είναι η συνάντηση την Τετάρτη (τέλος εξαμήνου) των εκπροσώπων της ΕΚΤ, της FED και της BoE (Tράπεζας της Αγγλίας) στην Πορτογαλία όπου θα συζητήσουν για τον συντονισμό των κινήσεών των μεγάλων κεντρικών τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το 'τέρας του πληθωρισμού'. 

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένες οι ειδικές Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων των σειρών 2018 και 2020 της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Εφόσον δεν υπάρξει η απαραίτητη απαρτία του 50% οι συνελεύσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Ενδιάμεσα (28/6) αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η Τακτική Γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ όπως αναμένονται απαντήσεις και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 Την Τετάρτη 29/6 ξεκινάει η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Dimand για την είσοδο των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Χωρίς το δικαίωμα προτίμησης για την ΑΜΚ θα διαπραγματεύονται την ερχόμενη Παρασκευή οι μετοχές της Intralot ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η περίοδος της δημόσιας προσφοράς της Dimand. Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Ιουνίου στην Γερμανία καθώς και το ΑΕΠ α’ τριμήνου των ΗΠΑ (τελικά στοιχεία) την προσεχή Δευτέρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ