Με το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι κλειστό (ετεροχρονισμένη απεργία της Πρωτομαγιάς), οι ευρωπαικές αγορές συνεχίζουν την πτώση από την Παρασκευή χωρίς όμως να έχουν την βιαιότητα της πτώσης των αμερικανικών αγορών. Ενδεικτικά, στην πρώτη ώρα των ευρωπαικών συνεδριάσεων, ο γερμανικός δείκτης DAX βρίσκεται κάτω από το κομβικό σημείο των 14.000 μονάδων, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 1,27%, ο ολλανδικός ΑΕΧ κατά 1,82% και ο κοινός δείκτης Eurostoxx 50 κατά 1,62%.
Η σημερινή πτώση των ευρωπαικών αγορών έρχεται ως αποτέλεσμα αφ' ενός της μεγάλης πτώσης της Παρασκευής στις ΗΠΑ και αφ' ετέρου των μεγάλων ενεργειακών προβλημάτων που δημιουργεί για την Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τέλος η ΕΚΤ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρώπη καλπάζει και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια.
Η βίαια διόρθωση της Παρασκευής στις ΗΠΑ
Υπενθυμίζουμε ότι οι απώλειες του δείκτη του χρηματιστηρίου τεχνολογίας Nasdaq μόνο τον Απρίλιο ξεπέρασαν το 13% ενώ η πτώση του S&P 500 κατά το α' τετράμηνο 2022 είναι η μεγαλύτερη από το 1939.
Για όσους αναρωτιώνται που οφείλεται το αρνητικό ξέσπασμα των αμερικανικών αγορών την Παρασκευή (29/4) οι λόγοι είναι απλοί.:
Ο μεγαλύτερος πληθωρισμός 40 ετών στις ΗΠΑ
O αμερικανικός πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Ειδικά ο πληθωρισμός θυμίζει πολύ την δεκαετίας της κρίσης του ’70. Πλέον οι οικονομολόγοι δεν μιλούν για στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά για ύφεση.
Ερχονται μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων
Για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ο διοικητής της FED , Jerome Powell αφήνει να εννοηθεί ότι τον Μάιο μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων της τάξης του 0,75%. Ωστόσοι οι επενδυτές θεωρούν ότι την Τετάρτη η FED θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5%.
Στοιχεία “φούσκας” στις τεχνολογικές μετοχές
Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν ανέβει σε τεράστια ύψη που δεν αντιστοιχούσαν στα θεμελιώδη τους μεγέθη. Είχαν προεξοφλήσει κέρδη της επόμενης δεκαετίας. Όλοι το γνώριζαν αλλά όλοι ήθελαν να κερδίσουν απ’ αυτό. Η καταβαράθρωση της Amazon αποδίδεται στα αποτελέσματά της ενώ η βύθιση της Tesla προήλθε από πωλήσεις του Elon Musk προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter
Προβλήματα με την Κίνα και την κινέζικη οικονομία
Η Κίνα αφ’ ενός έχει γίνει ανοικτά εχθρική για τις ΗΠΑ και αφ’ ετέρου θα παρουσιάσει σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη απ’ ότι περίμεναν οι διεθνείς επενδυτές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταδίδει οικονομικά προβλήματα με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και παίρνει άγριες διαστάσεις με απειλές πυρηνικών κτυπημάτων. Μπορεί να επηρεάζεται άμεσα η αμερικανική οικονομία αλλά έμμεσα. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου (brent και WTI) και κυρίως η παραμονή τους στα επίπεδα άνω των 105 δολαρίων /βαρέλι για πάνω από 3 μήνες δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία
Ελληνικό χρηματιστήριο
Σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γεν. Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 922 μονάδες επίπεδο τιμών που εάν παραμείνει εκεί δεν θα είναι ανησυχητικό. Ωστόσο καταγράφηκαν μεγάλες διορθωτικές κινήσεις σε τραπεζικά blue chips αλλά και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια που θέλουν να μειώσουν θέσει σε περιφερειακές ευρωπαικές αγορές.
Η τάση για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει πλαγιοκαθοδική, όσο συνεχίζονται οι διορθώσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στην αυριανή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να δοκιμάσει χαμηλότερα των 920 μονάδων επίπεδα (η επόμενη στήριξη είναι στις 905-910 μονάδες) αλλά μπορεί να επηρεαστεί και από μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη στις ευρωπαικές αγορές.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός τον Απρίλιο που πλησιάζει πλέον το ορόσημο του 10% (ιστορικά υψηλά κατά την περίοδο στο Ευρώ), το ελλειματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και γενικότερα η υποχώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2022 δημιουργούν χρηματιστηριακές ανησυχίες που εύλογα κάποιες εξ' αυτών θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένες μετοχές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα αρκετές εισηγμένες εισηγμένες οι οποίες αναπροσαρμόζουν καθοδικά τις αποτιμήσεις τους.
Αν θέλουμε να επισημάνουμε τα θετικά της περιόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι ότι τα αποτελεσματα χρήσης 2021 ήταν εξαιρετικά και πολύ μεγαλύτερα απ' τις προσδοκίες της αγοράς ενώ και η (προσαρμοσμένη) μέση μερισματική απόδοση διαμορφώνεται περίπου στο 3,5%. Τέλος η Ελλάδα μετά το προβληματικό β' τρίμηνο 2022 ( δηλαδή το τρίμηνο του πολέμου) περιμένει ένα πολύ καλό γ' τρίμηνο λόγω τουρισμού που ενδεχομένως να στηρίξει ουσιαστικά την οικονομία σε μία δύσκολη χρονιά. Ακομη και στις δύσκολες συνεδριάσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται , έστω και διαφοροποιήσεις στις τράπεζες, στις μετοχές ενέργειας, στο real estate, στην τεχνολογία και στις υποδομές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!