Η εν πολλοίς αναμενόμενη νίκη Μακρόν δεν «αξιολογήθηκε» από τις αγορές, οι οποίες πλέον πιέζονται από το νέο πρόβλημα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή κοινότητα.
Και το νέο πρόβλημα είναι η Κίνα, που επιβραδύνει την ανάπτυξή της λόγω Σαγκάης (ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί) και μία επιβράδυνση στην κινέζικη οικονομία κατά 0,5-1% μπορεί να οδηγήσει σε μία επιβράδυνση της τάξης του 0,15-0,3% της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΑΣΑ και ΔΝΤ).
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να επιβραβεύσουν την άνετη νίκη Μακρόν, μάλλον τη θεώρησαν δεδομένη και έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στις αρνητικές εξελίξεις στην Κίνα. O γαλλικός CAC υποχωρούσε Δευτέρα του Πάσχα πάνω από 1,2%, ο γερμανικός DAX κατά 0,9% περίπου, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,3%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κινούνταν έντονα πτωτικά.
Οι αμερικανικές αγορές, ξεκίνησαν και αυτές με σημαντική υποχώρηση λόγω Κίνας, με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 0,8% και τον S&P 500 πάνω από 0,78%. Εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι μέχρι τη λήξη των αμερικανικών συνεδριάσεων (βράδυ Δευτέρας του Πάσχα στην Ελλάδα) ίσως οι υποχωρήσεις να έχουν μετριαστεί.
Πάντως, το πρόβλημα της χαμηλότερης ανάπτυξης της Κίνας θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα κατά το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!