Διαβάζω κραυγές και οιμωγές για την πτώση στις ξένες αγορές. «200 μονάδες έπεσε ο Dow Jones» κ.λπ. Μα, φίλοι μου, 200 μονάδες από τις 31.000 είναι λιγότερο και από -1%. Ας βλέπουμε ψυχραιμότερα τα πράγματα. Το ίδιο και για τον DAX που παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του και με την Γερμανία σε σκληρό lockdown. Πιο επιφυλακτικός είμαι για τη Βρετανία. Ο FTSE βρίσκεται κοντά στις 7.000 μονάδες, αλλά το σκληρό lockdown σε συνδυασμό με το Brexit δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες.
Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
Όπου ακούτε προτάσεις αγορών και μεγαλεπήβολα λόγια από ξένους οίκους, να φοβάστε! Αυτό μας έλεγε παλιός χρηματιστής και μάλλον είχε δίκιο. Το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τις διθυραμβικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Έχουν αγοράσει χαμηλά και ψάχνουν να πουλήσουν ψηλά. Παλιά τους έλεγαν και «αβανταδόρους».
Γενικός Δείκτης
Η πρώτη στήριξη πλέον είναι στις 780 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αναλόγως εξελίξεων οι 750. Μέχρι εκεί μπορεί να κινηθεί καθοδικά χωρίς να χάσει την τάση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, τεχνικά, υπάρχει ένα μεγάλο κενό από τις 750 μονάδες μέχρι τις 650 μονάδες που σε περίπτωση όξυνση της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να «κλείσει». Σ' αυτή την περίπτωση θα χαθούν όλα τα κέρδη Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Ελληνικές τράπεζες
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Ωστόσο και αυτός θα επηρεαστεί αρνητικά από τις επερχόμενες εξελίξεις. Οπως για παράδειγμα, από την εφαρμογή των λογιστικών προτύπων ΙFRS9, το κόστος που ενέχουν οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται για το μέλλον, και τέλος από τη χαμηλή ποιότητα του κεφαλαίου τους (καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά κατά κύριο λόγο αναβαλλόμενη φορολογία)».
Τράπεζα Πειραιώς
Μεγαλομέτοχος πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς με 61% το ΤΧΣ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΧΣ και την ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως Νέες Μετοχές νοούνται οι 394.400.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 6,00 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,366 δισ. ευρώ κατόπιν μετατροπής του συνόλου των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Bonds, στο εξής «CoCos») από το ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της εταιρείας συνολικής ονομαστικής αξίας 2,040 δισ. και ημερομηνίας έκδοσης 02.12.2015.
ΟΠΑΠ
Aυτή δεν ήταν καλή συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Δεν είναι μόνο η πτώση κατά -2,42% αλλά η μετοχή ήταν έρμαιο των πωλητών. Επίσης διστακτικοί ήταν οι αγοραστές που προφανώς την περιμένουν χαμηλότερα για να αγοράσουν. Να δούμε εάν θα αντιδράσει ανοδικά τη Δευτέρα.
ΟΤΕ
Παραμένει ισχυρός και «βράχος» στις πιέσεις, κρατώντας τα 13 ευρώ. Εξαιρετικά καλή ήταν η «προστασία» της μετοχής από τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου. Οι Έλληνες χρηματιστές περιμένουν ότι εάν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, θα βρεθεί πάλι κοντά στα 14 ευρώ.
Jumbo
Μετά από μερικές διορθωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Jumbo αντέδρασε χθες με άνοδο 2,98% στα 13,37 ευρώ. Πάντως δείχνει χαρακτήρα και στηρίξεις. Περιμένουμε να ακούσουμε και τα αποτελέσματα δ' τριμήνου 2020.
Τέρνα Ενεργειακή
Με μικρή μεταβολή έκλεισε η μετοχή, μετά από αυξημένες εντολές πωλήσεων. Αφού έχει κάνει ένα τεράστιο ράλι ανόδου, λογικό είναι κάποιοι να πωλούν. Μειωμένη και η αξία συναλλαγών.
ΕΧΑΕ-ΣΕΠΕ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ ΕΧΑΕ και ΣΕΠΕ με θέμα τις επιχειρήσεις τεχνολογίας και την είσοδό τους στο χρηματιστήριο. Απομονώνω και επισημαίνω την αναφορά του COO και ανάπτυξης αγορών της ΕΧΑΕ κ. Μιχάλη Ανδρεάδη πως κατά την περίοδο 2015-2020 είχαμε 163 νέες εισαγωγές εταιρειών τεχνολογίας στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπου οι 59 από αυτές αφορούσαν επιχειρήσεις με χρηματιστηριακή αξία μεταξύ 1 και 20 εκατ. ευρώ.
Διαγραφές μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εξέτασε την Πέμπτη περιπτώσεις μετοχών εταιριών, οι οποίες εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις περί διαγραφής και αποφάσισε:
Τη διαγραφή των μετοχών των ακόλουθων εταιριών της Ρυθμιζόμενης Αγοράς, οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 2.6.12 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου περί διαγραφής και τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα:
- ΚΕΡΑΜΕΙΑ-ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε.
- AXON Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
- ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.
- ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε
Τη διαγραφή των ενταγμένων στην Εναλλακτική Αγορά μετοχών της εταιρίας DIVERSA A.E.B.E. , οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 30 των Κανόνων Λειτουργίας της ΕΝ.Α. περί διαγραφής και τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως ημερομηνία αφαίρεσης των μετοχών των προαναφερόμενων εταιριών από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ορίζεται η Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.
- Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.