Ως «παράθυρο στην ειρήνη» είδαν οι επενδυτές σε Ευρώπη και Αμερική τις δηλώσεις Πούτιν περί επικοινωνίας με την Ουκρανία για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Οι ευρωπαικές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο υπεραπόδωσε της ανόδου αυτής και έφερε τον Γενικό Δείκτη πάλι πάνω από τις 830 μονάδες, επίπεδα τα οποία είχε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, τα προβλήματα με την ενέργεια και τον πληθωρισμό παραμένουν διεθνώς, όμως η εκτόνωση των πολεμικών πιέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ταυτόχρονη συγκράτηση του πληθωρισμού. Σήμερα το Brent (συμβόλαια Μαίου) διαπραγματεύονταν στα 111 δολάρια το βαρέλι.
Επιστροφή Γενικού Δείκτη προς τις 830 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η έναρξη της συνεδρίασης έδειξε ότι οι αγοραστές θα είχαν το πάνω χέρι στις συναλλαγές, καθώς ο Γενικός Δείκτη εκτοξεύθηκε στις 812 μονάδες στην αρχή και μετά συνέχισε έντονα ανοδικά ξεπερνώντας τις 830 μονάδες.
Στο τέλος της συνεδρίασης και της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στις 827,96 μονάδες με ημερήσια άνοδο 3,05% και εβδομαδιαία μεταβολή 0,76%.
Η αξία συναλλαγών σήμερα ήταν 103,67 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 101 έκλεισαν ανοδικά και οι 18 πτωτικά, αντιστρέφοντας την εικόνα που είχαμε δει στις πτωτικές συνεδριάσεις.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 3,5% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 2,65%. Όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κατέγραψαν ανοδικές κινήσεις σήμερα. Ξεχώρισαν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές (5,04%) που ενισχύονται και από τις εκθέσεις των ξένων οικων. Την μεγαλύτερη άνοδο στις τραπεζικές μετοχές είχε η μετοχή της Eurobank (8,92%) που είχε ανακοινώσει μία ημέρα πριν τα αποτελέσματα χρήσης 2021.
Σημαντικές ανόδους κατέγραψαν οι κλάδοι των ταξιδιών-αναψυχής (4,69%), τα τρόφιμα-ποτά (4,25%) με την μετοχή της Coca Cola HBC να ανακάμπτει και τα βιομηχανικά προιόντα και υπηρεσίες (4,09%). Την μικρότερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών -Υλικών (1,36%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (1,54%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1,98%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι: Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίος
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε προς το 2,5% όπως πτωτικά κινούνταν και οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ευρωπαικών ομολόγων.
Ευρωπαικές αγορές
Ανάκαμψη για τον ίδιο λόγο με την ελληνική κεφαλαιαγορά (ελπίδες συνομιλιών και ειρήνης στην Ουκρανία) κατέγραψαν και οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές. Προς το τέλος της συνεδρίασης τους, το γερμανικό χρηματιστήριο (δείκτης DAX) είχε άνοδο 2,23% προς τις 13.700 μονάδες, το γαλλικό (CAC) είχε άνοδο 1,27% στι 6.300 μονάδες, ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 1,65% ενώ και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραφε άνοδο προς τις 7.150 μονάδες.
Αμερικανικές αγορές
Ηπια ανοδική κίνηση είχαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ισως λόγω θέσεως επηρεάζονται λιγότερο σε σχέση με τις ευρωπαικές αγορές από τον πόλεμο αλλά ο δικός τους 'εχθρός' είναι ο υψηλός πληθωρισμός που φτάνει το 8%.
Οι αμερικανοί θεωρούν ότι θα καταφέρουν να τον μειώσουν στο επόμενο διάστημα και να ισχυροποιήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!