Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία με το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια να αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο, οι οικονομίες να τρέμουν κάτω από το ενεργειακό βάρος και την εκτίναξη του πληθωρισμού και όλα αυτά να φαίνονται στην ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών.
Οι ευρωπαικές αγορές από το πρωί υποχωρούν πάνω από 3%, παίρνοντας την σκυτάλη από την μεγάλη πτώση των ασιατικών ενώ πτωτικά (με μικρότερη όμως υποχώρηση) άνοιξαν και οι αμερικανικές αγορές. Τεχνική ανάλυση εν καιρώ πολέμου δεν μπορεί να γίνει. Όμως έχουν χαθεί όλα τα κέρδη του α' διμήνου και ενδεχομένως και του 2021.
Μεγάλη η πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο
Αντίστοιχη, ίσως και μεγαλύτερη, πτώση είχε και το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα πέριξ των 820 μονάδων και να γράφει εβδομαδιαία υποχώρηση πάνω από 10%. Η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά την 3η εβδομάδα του Μαρτίου 2020 όταν ξεκίνησε η καραντίνα του covid 19.
Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από την προηγούμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, χάθηκαν 7,7 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν στα 68,7 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι πλέον στα 61 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι πωλήσεις σήμερα ήταν αρκούντως επιθετικές και η ζήτηση ελάχιστη. Μαζί με την συντριπτική πλειονότητα των blue chips που υποχώρησαν, υπήρχαν και πιέσεις (λόγω έλλειψης ζήτησης) και στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές εκτιμούν βασίμως ότι οι εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας , του πληθωρισμού αλλά και εσχάτως της ανάπτυξης δεν θα είναι αυτές που είχαν προβλέψει προ διμήνου. Οι προυπολογισμοί θα ξαναγραφτούν, τα επιχειρηματικά σχέδια των εισηγμένων θα αναθεωρηθούν. Ο πόλεμος της Ουκρανίας και ότι προκύψει μετά απ' αυτόν θα αφήσουν το στίγμα τους πάνω στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον για ένα ή δύο χρόνια.
Στις 821,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821,74 μονάδες με υποχώρηση 3,85%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 8 έκλεισαν ανοδικά και οι 107 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,11% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 3,72%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-6,68%), οι Πρώτες Ύλες (-5,12%), Κατασκευές (-3,95%), Εμπόριο (-3,85%) και την μικρότερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,4%), Υγείας (-2,44%), Τηλεπικοινωνιών (-2,73%)
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, OTE, Εurobank, DEH, Mυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή.
Πλέον οι ελπίδες των αγορών εναποθέτονται στις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, θα φρενάρει την πτώση των χρηματιστηρίων και θα αφήσει ελπίδες ότι ίσως μπορεί να γλυτώσουμε κάτι το 2022. Στην αντίθετη περίπτωση, τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να υποχωρούν προεξοφλώντας αρνητικές εξελίξεις στις οικονομίες και στην διεθνή επιχειρηματικότητα.
Στροφή επενδυτών προς τα κρατικά ομόλογα
Οι επενδυτές στρέφονται πλέον προς την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε αρνητικές πραγματικές αποδόσεις. Προτιμούν να χάσουν λίγα κεφάλαια στα κρατικά ομόλογα που ίσως τα πάρουν πίσω με τα προγράμματα των κεντρικών τραπεζών, παρά να χαθούν τεράστια κεφάλαια από τις μετοχές.
Η στροφή των επενδυτών προς τα κρατικά ομόλογα, οδήγησε σε μείωση των αποδόσεών τους. Ενδεικτικά το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στα 2,34% , το 10ετές αμερικανικό στα 1,74%, το 10ετές γερμανικό οριακά αρνητικό και πάλι (-0,07%), το 10ετές γαλλικό στο 0,43% και το 10ετές ιταλικό στο 1,57%.