Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ουκρανική κρίση: SWIFT και πόλεμος απειλούν σήμερα με νέες «φωτιές» τα Χρηματιστήρια

Πηγή: Eurokinissi

«Πόλεμος και Ειρήνη» ήταν το πιο διάσημο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι. To πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την ειρήνη ή τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να ήταν αυτό που διανύσαμε όπως είχαμε επισημάνει και στο χρηματιστηριακό σχόλιο της Παρασκευής. Οι ευχές όλων ήταν να βρεθεί μία πολιτική προσέγγιση που θα βοηθούσε στην επίτευξη της ειρήνης.

Πέρα από το αμιγώς ανθρωπιστικό μήνυμα, την ειρήνη θέλουν και όλες οι οικονομίες στην Ευρώπη. Αυτό έδειξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους δείκτες να εκτοξεύονται με ιδιαίτερη ένταση προς υψηλότερα επίπεδα, θεωρώντας (ή γνωρίζοντας) ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να είχαμε εκτόνωση της πολεμικής έντασης.

Όλα κρίνονται στη σημερινή συνάντηση 

Εκτόνωση της πολεμικής έντασης δεν είχαμε τελικά, όμως βγήκε η πρόταση για συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις περί της αποδοχής ή μη αποδοχή της πρότασης αυτής, εντούτοις κάθε ώρα που περνά ίσως να δημιουργεί νέα δεδομένα για την γεωπολιτική κρίση και για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί μία ειρηνευτική προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων τότε οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές θα ξαναμπούν στο θετικό κανάλι και οι ευρωπαικές οικονομίες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ενεργειακά-πληθωριστικά προβλήματα που διεύρυνε η σύγκρουση.

Συναγερμός στην ΕΚΤ και διακοπή SWIFT

Η ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη συσκέπτεται σε καθημερινή βάση αξιολογώντας όχι μόνο οικονομικές πληροφορίες αλλά και πολεμικές πληροφορίες που φτάνουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαμορφώσει ένα καλύτερο μείγμα αντιπληθωριστικής και αναπτυξιακής πολιτικής για την "επόμενη ημέρα" του πολέμου.

H εβδομάδα ξεκινά με την διακοπή του SWIFT (διατραπεζικών συναλλαγών) για ορισμένες μεγάλες ρώσικες τράπεζες. Αυτό θα είναι συνάρτηση από τις πολιτικές και πολεμικές εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη που φαίνεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος του 5,3% που ήταν τον Ιανουάριο. Επίσης αναμένεται την Τετάρτη, η κατάθεση του Πάουελ (FED) στη Γερουσία για την εξέλιξη του αμερικανικού πληθωρισμού.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις προσπάθειες κατευνασμού των πολεμικών παθών εκατέρωθεν. Εάν επικρατήσει ηπιότερο κλίμα, τότε ενδεχομένως οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της κρίσης. Στη περίπτωση αυτή οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ε.Ε και της Βρετανίας ίσως κερδίσουν ένα 5-8% παραπάνω από τα επίπεδα της Παρασκευής μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Έντονα αρνητική η χρηματιστηριακή εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αξιών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εβδομάδα ήταν άκρως αρνητική χρηματιστηριακά με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 3% σε 5 συνεδριάσεις ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανέβηκε στα 97 εκατ. Ευρώ. Δηλαδή είχαμε πτώση με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,42%) με πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές (-4,22%), στα τρόφιμα-ποτά (-12,21%) λόγω της μεγάλης έκθεσης της Coca Cola HBC σε Ρωσία και Ουκρανία και στα Ταξίδια (-6,16%) για ευνόητους λόγους.

Αντίβαρο στην πτώση ήταν οι Τηλεπικοινωνίες (4,13%) με τον ΟΤΕ να αποδεικνύει ότι είναι μετοχή 'παντός καιρού' και τα πετρελαιοειδή με 5,71% (ΕΛΠΕ και Motor Oil) λόγω αποτελεσμάτων ΕΛΠΕ αλλά κυρίως λόγω προοπτικών μετά την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, η πολύ έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής σε συνδυασμό με την ελπίδα για εξεύρεση λύσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τον Γενικό Δείκτη κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Οι μεγαλύτερες ιστορικά συναλλαγές στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων

Όμως στην "σκακιέρα" των οικονομικών εξελίξεων παίζουν για πρώτη φορά τα Συμβόλαια Εμπορευμάτων σε ότι αφορά το Πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιομηχανικά μέταλλα , τα πολύτιμα μέταλλα και τα γεωργικά και ζωικά προιόντα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματιστηρίων, τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων ξεπέρασαν σε συναλλαγές πολλές αγορές μετοχών και ομολόγων. Αυτό οφείλεται κυρίως στα συμβόλαια σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο που εκτινάχθηκαν στα ύψη και ουσιαστικά ώθησαν κράτη και μεγάλους επενδυτές είτε να κερδοσκοπήσουν είτε να καλυφθούν (hedging) ενόψει μελλοντικών ανοδικών κινήσεων.

Ταυτόχρονα έχουν ανέβει σε πρωτοφανή (ιστορικά υψηλά βέβαια) επίπεδα οι όγκοι συναλλαγών στα προθεσμιακά συμβόλαια στα γεωργικά προιόντα όπως στο σιτάρι και το καλαμπόκι (Ουκρανία και Ρωσία παράγουν περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής) αλλά και στα βιομηχανικά μέταλλα (σίδερο, αλουμίνιο, χαλκός κά) που αποτελούν τις βάσεις για την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή. Ποτέ άλλοτε στην οικονομική και χρηματιστηριακή ιστορία, οι συναλλαγές στα συμβόλαια Εμπορευμάτων δεν έφτασαν σε τόσο υψηλά επίπεδα μέσα σε μία εβδομάδα που μπορεί να αγγίζουν και το 1 τρισ. Δολάρια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ