Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με πλαγιοκαθοδική κίνηση (Γενικός Δείκτης και επιμέρους μετοχές) εξαιτίας της αναμενόμενης παράτασης του lockdown και την επόμενη εβδομάδα. Βέβαια εύλογα θα ρωτήσει κάποιος γιατί δεν συμβαίνει αυτό στις μεγάλες ξένες αγορές του εξωτερικού που καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Η απάντηση είναι ότι οι οικονομικές παρενέργειες του lockdown στην ελληνική επιχειρηματικότητα είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση μ’ αυτές στις επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Στην Αμερική, οι δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με άνοδο προς νέα υψηλά και επηρεασμένες από τα μεγέθη για την απασχόληση. Ο Dow Jones έχει ξεπεράσει τις 31.000 μονάδες, ο S&P κινείται πάνω από τις 3.800 μονάδες , στη Βρετανία ο δείκτης FTSE αγγίζει τις 7.000 μονάδες εν μέσω σκληρού lockdown και στη Γερμανία ο DAX ξεπέρασε τις 14.000 μονάδες.
Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με χαμηλές συναλλαγές και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μία ικανοποιητική ένδειξη ότι η ανοδική τάση δεν έχει μεταβληθεί. Eπίσης είναι θετικό το γεγονός ότι σε ενδοσυνεδριακές υποχωρήσεις, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τοποθετήσεων. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, παρατηρήσαμε πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται ενδοσυνεδριακά με αυξημένη μεταβλητότητα.
Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα της Πέμπτης, στις 819,27 μονάδες με υποχώρηση -0,09%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,5 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 43 έκλεισαν ανοδικά και οι 70 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισε η άνοδος των τροφίμων-ποτών (2,41%), των ταξιδίων (0,61%), της υγείας (0,53%) ενώ πτωτικά οι κλάδοι των τεχνολογικών (-1,96%), βιομηχανικών (-1,38%), χρηματοοικονομικών (-1,12%).
Συσσώρευση πάνω από τις 800 μονάδες
Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου συσσωρεύει πάνω από τις 800 μονάδες και με εναλλαγές μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών μετοχών θεωρείται μία καλή εξέλιξη αλλά όχι η ιδανική. Το καλύτερο θα ήταν να ακολουθήσουμε την ορμή των ξένων αγορών αλλά δυστυχώς το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει αρκετά περιφερειακό σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια.
Η παραμονή κοντά στις 820 μονάδες του Γεν. Δείκτη θα δημιουργήσει προοπτικές περαιτέρω ανόδου προς τις 850 μονάδες εάν και όταν οι οικονομικές και υγειονομικές εξελίξεις το επιτρέψουν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!