Tα μέτρα που ανακοίνωσε η FED σχετικά με το tapering κρίθηκαν ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με αυτά που είχαν προεξοφληθεί από τις αγορές και έτσι οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και χθες, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αποφάσισε να ξεκινήσει το tapering από τον μήνα αυτό και μάλιστα περικόπτοντας επαναγορές ομολόγων μόλις 15 δισ. Δολαρίων κάθε μήνα όταν οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν προεξοφλήσει πολύ περισσότερο (πάνω από 20 δισ. δολάρια). Ταυτόχρονα η FED δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων αυτή την περίοδο. Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσει και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) , δηλαδή κάποιο ελάχιστο ποσό περιορισμού επαναγοράς ομολόγων μέσα στο 2021 και σταδιακή αύξηση , εάν χρειαστεί βέβαια, το 2022 και στο β' εξάμηνο του 2022 κάποια αύξηση επιτοκίων.
Ανοδικά και οι ευρωπαϊκές αγορές
Την αποδοχή των μέτρων της FED, ως το μικρότερο κακό, φαίνεται ότι έχουν και οι ευρωπαικές αγορές καθώς οι περισσότερες ξεκίνησαν ανοδικά τη σημερινή συνεδρίαση. Ο γερμανικός DAX είναι πολύ κοντά στις 16.000 μονάδες , ο γαλλικός δείκτης CAC κοντά στις 7.000 μονάδες, ο ιταλικός MIB στις 27.500 μονάδες και οι τρείς σε ιστορικά υψηλά. Όμως αυτό που τροφοδοτεί την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών αυτή την περίοδο είναι η αύξηση της κερδοφορίας στο γ' τρίμηνο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , παρά τα τεράστια προβλήματα με τον ανεφοδιασμό και το ενεργειακό κόστος που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 910 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχαμε μία θετική συνεδρίαση χθες, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα επίπεδα πέριξ των 910 μονάδων και βέβαια έχει διευρυνθεί το discount του με τους ευρωπαικούς δείκτες. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των ξένων αγορών και το ελληνικό υστερήσει , θα αυξηθουν οι πιθανότητες τοποθετήσεων νέων ξένων κεφαλαίων όπως άλλωστε έγινε τον περυσινό Νοέμβριο. Προς το παρόν το ζητούμενο για το Χ.Α είναι να ξεπεράσει ο Γεν. Δείκτης τις 910 μονάδες με αύξηση όχι μόνο σε μεμονωμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ιδιαίτερα σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Lamda Development , ΕΛΠΕ, Motor Oil , Τέρνα Ενεργειακή , Jumbo κά) αλλά να διαχυθεί η άνοδος σε όλο το φάσμα του χρηματιστηρίου. Η γενικότερη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι θετική μεν αλλά υστερεί σε όγκο συναλλαγών. H επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα δείγμα για τη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα αλλά και για την μεγάλη επενδυτική διάθεση που υπάρχει και από ξένους και από εγχώριους επενδυτές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!