Μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών το 2020 λόγω της πανδημίας, οι επενδυτές ανέμεναν ένα «επεισοδιακό» 2021, κάτι που αποδείχθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα προγράμματα εμβολιασμών και τα πρωτοφανή προγράμματα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης έδωσαν ώθηση στις αγορές.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 45% είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει σε πρώτο εξάμηνο από το 2009, οι τιμές των μετοχών καταγράφουν τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή τους για το ίδιο διάστημα από το 1998 και οι αγαπημένες «meme» μετοχές της AMC και της GameStop έχουν εκτοξευθεί πάνω από 2.500 και 1.000%, αντίστοιχα. Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα assets στο πρώτο εξάμηνο.
«Ταραχώδης χρονιά»
Η εικόνα συμπληρώνεται με την ξέφρενη πορεία του bitcoin και τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων. «Ηταν πολύ επεισοδιακή χρονιά. Οι διακυμάνσεις ήταν τεράστιες. Δεν ήταν εύκολη χρονιά, ήταν πολύ ταραχώδης», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της SEB, Hans Peterson.
Ο παγκόσμιος δείκτης των μετοχών αυξήθηκε 11%, αλλά για τις αγορές των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων ήταν το δυσκολότερο πρώτο εξάμηνο από το 2013.
Αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι τα σχέδια δαπανών του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανεβάζουν το συνολικό ύψος της νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης παγκοσμίως στα 30,5 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 15 μήνες, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της κινεζικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί.
Οι κεντρικές τράπεζες αγόραζαν assets ύψους 0,9 δισ. δολαρίων ανά ώρα, οδηγώντας στην αύξηση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών στα 54 τρισ. δολάρια.
Μεγάλης έκτασης ήταν γενικά οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς εκτός από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 40%, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε 20% και η τιμή της ξυλείας και των τροφίμων, όπως του καλαμποκιού και της σόγιας, εκτινάχθηκαν 30-40%.
Τα πράγματα ήταν ακόμη πιο άγρια στις αγορές κρυπτονομισμάτων, όπου το bitcoin έκανε ξέφρενη κούρσα από τα 29.000 στα 65.000 δολάρια τον Απρίλιο για να επανέλθει στα 36.000 δολάρια, καθώς η Κίνα και άλλες χώρες ενίσχυσαν την εποπτεία τους στην αγορά.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!