Οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα είναι ένα τεράστιο ζήτημα τα επόμενα χρόνια. Οι καταστροφές τα δύο τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 2 τρισ. δολάρια. Σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοθύελλες κάνουν όλο και συχνότερα αλλά και εντονότερα την εμφάνισή τους και οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολύ μεγαλύτερες από το παρελθόν.
Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει στον πλανήτη φέρνει μεγαλύτερες καταστροφές και αυτό το είδαμε έντονα και στην Ελλάδα. Άνοδος της θερμοκρασίας, αύξηση πυρκαγιών, βροχοπτώσεων και πλημμυρών είναι τα φαινόμενα που παρατηρήσαμε στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια. Ταυτόχρονα , η όξυνση της σεισμικής δραστηριότητας καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών.
«Το 2021 επεφύλασσε ένα ακόμα φαινόμενο φυσικής καταστροφής, αυτή τη φορά έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία των συμπολιτών μας. Μέχρι στιγμής, η ΕΑΕΕ έχει καταγράψει συνολικά 6 καταστροφικά γεγονότα το 2021, με την εκτίμηση των αποζημιώσεων για τα συγκεκριμένα περιστατικά να ξεπερνά τα 58 εκατ. Ευρώ καθώς η τάση για συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, εφιστούμε την προσοχή καθώς οι κατοικίες των πολιτών παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστες, άρα απροστάτευτες από τις οικονομικές ζημιές που προκαλούν τα καταστροφικά γεγονότα», ανέφερε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ.
Η Ελλάδα καλύπτει τις φυσικές καταστροφές μέσα από την κρατική ασφάλιση με διάφορες μορφές. Δεσμεύει κάθε χρόνο πάνω από 100 εκατ. Ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό προκειμένου να καλύψει τους πολίτες.
Η ιδιωτική ασφάλιση θέλει να αυξήσει την κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών. Υπολογίζεται ότι μόλις το 1 στα 10 σπίτια (κτισμένα από το 1980 και μετά) είναι ασφαλισμένο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί μάλλον στα σπίτια που έχουν αγοραστεί μέσω τραπεζικών δανείων. Συνεπώς για τις ασφαλιστικές ο κλάδος ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών αποτελεί μία πρόκληση ανάπτυξης.
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καταστροφής ανασφάλιστης περιουσίας, το Κράτος προωθεί νομοθετικές διατάξεις που θα επιβάλλουν την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης σπιτιών και επαγγελματικών εστιών σε περιοχές που έχουν αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ή σε περιοχές που έχουν δείξει επαναληπτικότητα των φυσικών καταστροφών.
Ωστόσο , ένα από τα βασικά θέματα που προωθεί η εγχώρια ασφαλιστική αγορά είναι η προώθηση κοινών σχημάτων (ΣΔΙΤ) συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη και αποζημίωση στις περιπτώσεις των ισχυρών φυσικών καταστροφών.
Οι πρόσφατες αποζημιώσεις των ασφαλιστικών τον Οκτώβριο 2021
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιριών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ορισμένες περιοχές της Ελλάδας την περίοδο 9 – 17 Οκτωβρίου 2021 (βροχοπτώσεις σε Εύβοια και Θεσσαλία 9 - 11/10 και κακοκαιρία Μπάλλος 13 - 17/10 με βροχοπτώσεις - πλημμύρες - υδροστρόβιλο).
Δηλώθηκαν συνολικά 1.629 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 7,4 εκατ. Ευρώ. Από αυτές, 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 6,5 εκατ. Ευρώ), και 615 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 948 χιλ. ευρώ).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!