Το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων έργων που τρέχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας αποκλειστικά στην 4η εκπόμπή «Building the Future», που είναι μια παραγωγή της «Ημερησίας», σε συνεργασία με το ypodomes.com και την στήριξη του Ομίλου εταιρειών AKTOR GROUP.
Ο κ. Ταχιάος εξηγεί πως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα δοθεί σταδιακά στην κυκλοφορία σε δύο δόσεις, μια το καλοκαίρι και στο τέλος του έτους.
Ο ίδιος μιλά για άλλα μεγάλα έργα όπως το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 με το οποίο ολοκληρώνεται ο άξονας Λαμία-Γρεβενά. Το έργο έχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ως σημαντικά χαρακτηρίζει επίσης τα έργα για το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.
Εργα ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα
Πολύ σημαντικά όπως είπε ο κ.Ταχιάος, είναι τα έργα-ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, το Δράμα-Αμφίπολη και τα 17 σχολεία ενώ σχολίασε πως πρέπει να προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού καθώς υπάρχουν αναβλητικές αιρέσεις για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που έχει ως παραχωρησιούχο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εδώ επίσης αποκάλυψε ότι μέσω της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού θα αναβαθμιστεί ο άξονας Χαλάστρα-Εύζωνοι.
Τέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικά και τα υδραυλικά έργα που εκτελούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν να κάνουν είτε με την άρδευση είτε με αντιπλημμυρική προστασία.
Τα μεγάλα έργα της Κρήτης
Για τα μεγάλα έργα της Κρήτης ο υφυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στον ΒΟΑΚ. Όπως είπε η κατασκευή του ΒΟΑΚ γίνεται σε τρία τμήματα. Από αυτά είναι σε κατασκευή τα δύο από τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ. Το Χερσόνησος-Νεάπολη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-AKTOR GROUP) και το Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος (AKTOR).
Κατά τον κ.Ταχιάο, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο. Το σύνολο του έργου έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για το Χανιά-Ηράκλειο σημείωσε πως πρόκειται για δύσκολο έργο, ενώ δήλωσε θετικός σε εύρεση λύσης στις προσφυγές για τις παρακάμψεις Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.
Σύνδεση ΒΟΑΚ με Καστέλι
Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι τόνισε πως η κατασκευή είναι ιδιαίτερα προχωρημένη ενώ παράλληλα προχωρά και το έργο του αποχετευτικού δικτύου για το Καστέλι και τα αντιπλημμυρικά
Ο κ.Ταχιάος παράλληλα ενημέρωσε πως έχει ληφθεί απόφαση να κατασκευαστεί μια διπλή σήραγγα 3χλμ της σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η κατασκευή της θα ξεκινήσει μόλις εγκριθεί η επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη.
Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης
Για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, όπως είπε, Μετρό και flyover θα εξυπηρετήσουν τις μετακινήσεις.
«Το Μετρό έχει διευκολύνει τις μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων ενώ μαζί με το flyover τα έργα αυτά θα αλλάξουν την Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Υποδομών είπε για μια ακόμα φορά πως στο τέλος της χρονιάς θα τεθεί σε λειτουργία η επέκταση προς Καλαμαριά, ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς πρόκειται για 6 διαφορετικές συμβάσεις που πρέπει να συνδυαστούν.
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όπως είπε έρχεται και το πρώτο από τα 15 επιπλέον τρένα για το Μετρό Θεσσαλονίκης ενώ στις 16 Μαϊου 2027 θα δοθεί σε λειτουργία και το flyover ολοκληρώνοντας τα δύο εμβληματικά συγκοινωνιακά έργα της πόλης.
Στο 4ο επεισόδιο του Building the Future μαθαίνουμε επίσης πως:
Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης
Τον περασμένο Νοέμβριο παραδόθηκε σε λειτουργία η βασική γραμμή Μετρό, από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία με 13 σταθμούς.
Πλέον υπό κατασκευή είναι η επέκταση προς τα νοτιο-ανατολικά που θα προσθέσει επιπλέον πέντε σταθμούς και θα δημιουργήσει το πρώτο μικρό δίκτυο μετρό στην πόλη.
Πάμε να δούμε πως θα λειτουργήσει η επέκταση προς Καλαμαριά. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως πρόκειται ένα νέο κλάδο που συνδέεται με τη βασική γραμμή. Θα ξεκινά από τον σταθμό της 25ηςΜαρτίου και θα περνά από τους σταθμούς (δείχνουμε χάρτη της επέκτασης με τους σταθμούς):
- ΝΟΜΑΡΧΙΑ
- ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
- ΑΡΕΤΣΟΥ
- ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ
- ΜΙΚΡΑ
Στην πραγματικότητα όταν λειτουργήσει η επέκταση θα υπάρχουν δύο γραμμές στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι 11 σταθμοί από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό της 25ηςΜαρτίου θα είναι κοινοί και για τις δύο γραμμές. Μετά οι γραμμές θα διακλαδώνονται είτε προς την Νέα Ελβετία, είτε προς την Μίκρα ανάλογα την επιλογή της διαδρομής.
Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2013 και πλέον η κατασκευή του είναι σε τελικό στάδιο. Η επέκταση αυτή προγραμματίζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να δοθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται περίπου 60.000 επιβάτες επιπλέον ημερησίως
Το έργο έχει αναλάβει η AKTOR GROUP και αναθέτουσα αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό.
Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας
Το έργο αντλησιοταμίευσης στην περιοχή της Αμφιλοχίας είναι ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα της χώρας και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.
Η παράδοση του αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στη συμπίεση των τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Αναλυτικότερα, το έργο αντλησιοταμίευσης υλοποιείται στις θέσεις «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος» στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα στην Αμφιλοχία.
Ας μάθουμε όμως πως δουλεύει αυτό το έργο αντλησιοταμίευσης:
Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα.
Έτσι, η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το μεγαλύτερο υπό κατασκευή ενεργειακό έργο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.
Κυβερνητικό πάρκο ΠΥΡΚΑΛ
1.Περνάμε τώρα στην τρίτη ενότητα του επεισοδίου με θέματα επικαιρότητας. Σημαντικό βήμα έκανε ο διαγωνισμός για το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πάρκο στην περιοχή του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού καθώς εγκρίθηκε ο ρυμοτομικός σχεδιασμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο διαγωνισμός που γίνεται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, διενεργείται από το Υπερταμείο και τρία σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το αναλάβουν.
Το Κυβερνητικό Πάρκο θα φιλοξενεί 9 υπουργεία που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, σε νέα και υφιστάμενα κτίρια. Εκεί πρόκειται να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού ενώ προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση του Υπερταμείου και των θυγατρικών του.
Επίσης στο ακίνητο προβλέπονται πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Αν όλα κυλήσουν ομαλά ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το 2026 και μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Αρδευτικά έργα
Πέντε μεγάλα αρδευτικά έργα προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω διαγωνισμών Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για:
- τα αρδευτικά δίκτυα του Ταυρωπού στην Καρδίτσα ύψους 130 εκατ. Ευρώ
- το έργο μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης ύψους 210 εκατ. ευρώ
- τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας στη Λάρισα και Ορφανών Καρδίτσας ύψους 133 εκατ. Ευρώ
- τη Β` φάση για τα αρδευτικά δίκτυα του Φράγματος Μιναγιώτικου στη Μεσσηνία ύψους 120 εκατ. ευρώ
- και στην Κρήτη τα έργα για την Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και του Φράγματος Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι ύψους 70 εκατ. Ευρώ.
Οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2025. Τα μεγάλα αυτά έργα που έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία η απειλή της ξηρασίας δείχνει να είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Η χρηματοδότηση του προέρχεται εν μέρει και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ανάπλαση Ακτής Θεμιστοκλέους
Ξεκίνησε και επίσημα ο διαγωνισμός για την βιοκλιματική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, ένα από τα σημαντικότερα έργα στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο στην Αττική.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου στην περιοχή αναμένεται να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις με στόχο την μεταμόρφωση της εικόνας της περιοχής.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 23,5 εκατ. Ευρώ. Αναθέτουσα αρχή είναι η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Πειραιά.
Η εργολαβία περιλαμβάνει την μελέτη-κατασκευή ενιαίου δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου, επιτρέποντας την ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και ποδηλάτων, και την δημιουργία νέων κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων με πράσινο.
Μαρίνα Ναυπλίου
Σε πλήρη εκκίνηση θα είναι τα έργα κατασκευής που θα διαμορφώσουν την νέα Μαρίνα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως σε μια τριετία, δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2028 για να αποκτήσει η πόλη την πρώτη της Μαρίνα.
Στόχος της υλοποίησης του έργου, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Τουριστικού Λιμένα, τόσο σε λειτουργικό και τεχνικό επίπεδο, όσο και σε αισθητικό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της γειτνίασης με την ιστορική πόλη του Ναυπλίου
Το έργο έχει αναλάβει από τον Δήμο Ναυπλίου με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα η ΤΕΚΑΛ μέσω της εταιρείας NAFPLIO MARINA.
Η Μαρίνα Ναυπλίου υπόσχεται να δημιουργήσει ακόμα ένα σημείο ενδιαφέροντος στην ιστορική πόλη έχοντας στις χερσαίες εγκαταστάσεις της καφέ, χώρους εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει εντός της ζώνης της Μαρίνας Ναυπλίου, λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής, κτηριακές εγκαταστάσεις και υπαίθριες διαμορφώσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, καθώς και τις εγκαταστάσεις όλων των απαραίτητων υποδομών.