Χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, με ατμόσφαιρα νησιού και τα ιστιοπλοϊκά δίπλα στα ψαροκάικα, η όμορφη Πρέβεζα είναι γνωστή για την παραλιακή της οδό. «Παραλία» την αποκαλούν οι ντόπιοι και εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκονται το Δικαστικό Μέγαρο (κτίσμα του 19ου αιώνα), η Εθνική Τράπεζα (χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων), το Πνευματικό Κέντρο κ.ά. Στον παραλιακό δρόμο βρίσκεται και η πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου, κάτω από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, με το άγαλμα του καπετάνιου της Επανάστασης του 1821. Παράλληλα του παραλιακού δρόμου βρίσκεται η πιο πολυσύχναστη οδός της πόλης, η Εθνικής Αντίστασης, ή απλά «Αγορά».
«Χαθείτε» στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης, χαζέψτε τα γραφικά μαγαζάκια, καθίστε στις ταβερνούλες και στα καφενεία. Βεβαίως και θα περάσετε από το φημισμένο Σεϊτάν Παζάρ (Παζάρι του Διαβόλου), τον πιο ενδιαφέροντα δρόμο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με τη δική του ιστορία, με ταβερνάκια και ουζερί, αλλά και με παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα.
Ο Καρυωτάκης
Εκεί ήταν και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής σχολής του Μεσοπολέμου. Ακριβώς δίπλα, στην πλατεία Δαρδανελίων, βρίσκεται η προτομή του διάσημου ποιητή. Στα σημαντικά αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης της Πρέβεζας και ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού, κτίσμα του 1752, με το ηλιακό ρολόι, και δίπλα, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική. Και ο Αγιος Αθανάσιος είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες της Πρέβεζας, όπου ξεχωρίζουν οι σπάνιες τοιχογραφίες του 1780.
Νικόπολη
Σε απόσταση 8 χλμ. από την Πρέβεζα βρίσκεται η Νικόπολη (η πόλη της νίκης), η οποία ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. Μία από τις κεντρικές πύλες των τειχών, η Αραπόπορτα, θα σας οδηγήσει στο ρωμαϊκό ωδείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Νικόπολης.
Το Επισκοπικό Μέγαρο, η τρίκλιτη βασιλική του Δουμετίου με τα ψηφιδωτά δάπεδα, η πεντάκλιτη βασιλική του Αλκίσωνος, η βασιλική Δ' στη θέση Ανάληψη είναι επίσης μνημεία που μαρτυρούν την ακμή της Νικόπολης κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οσον αφορά το Μνημείο Νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου, βρίσκεται πάνω σε λόφο, ο οποίος ταυτίζεται με εκείνον στον οποίο ο Οκταβιανός είχε εγκαταστήσει τα στρατηγεία του πριν από τη Ναυμαχία του Ακτίου.
Τα δε τείχη που προστάτευαν την αρχαία πόλη κατά την περίοδο της pax romana σώζονται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, με 35 τετράγωνους και ημικυκλικούς πύργους
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!