H Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας, είναι χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Βλτάβα). Πρόκειται για τη σημαντικότερη πόλη της Βοημίας. Καλύπτει 500 τ. χλμ. και ο πληθυσμός της υπολογίζεται στο ενάμισι εκατομμύριο. Την ονομάζουν «χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων», ενώ δεν απειλήθηκε κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων.
Βγαλμένο από παραμύθι
Το ιστορικό κέντρο της Πράγας μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1992. Στην Παλιά Πόλη (Strare Mesto) ξεχωρίζουν η μεγάλη πλατεία Staromestske namesti, το μεσαιωνικό δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι του 15ου αιώνα, ο γοτθικός ναός της Παναγίας Τιν, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Εβραϊκή Συναγωγή και ο Πύργος της Πυρίτιδας. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στην οδό Παρίτσκα, τον ακριβότερο δρόμο της πόλης, αλλά και να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο, που βρίσκεται στην κορυφή της πλατείας Βεντσεσλάς, από όπου ξεκίνησε η Βελούδινη Επανάσταση.
Σε ό,τι αφορά την εβραϊκή συνοικία στην Παλιά Πόλη, το 1784 ονομάστηκε Γιόζεφοβ, προς τιμήν του Ιωσήφ Β’. Το 1850 η περιοχή αναγνωρίστηκε ως τμήμα της Πράγας. 40 χρόνια μετά οι Αρχές αποφάσισαν να κατεδαφίσουν όλα τα παλιά κτίσματα. Σήμερα σώζονται το δημαρχείο, μερικές συναγωγές και το Παλιό Εβραϊκό Κοιμητήριο.
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου
Η ιστορία της Πράγας αρχίζει με το Κάστρο της, που χτίστηκε τον 9ο αιώνα από τον πρίγκιπα Μποριβόι. Γύρω στο 1320, στην εξωτερική πλευρά του τείχους, ιδρύθηκε η Χράντσανι, μια πόλη στην οποία υπάρχουν αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια, ανάκτορα, ιστορικά κτίρια και δρόμοι, μουσεία και πινακοθήκες, πάρκα και κήποι.
Εκεί βρίσκεται ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, το σημαντικότερο μνημείο της Τσεχίας, αλλά και το παρεκκλήσι του Αγίου Βεγκέσλαου, πρίγκιπα της Βοημίας. Θα δείτε ακόμη το μοναστήρι Στραχόβ, το παλάτι Τσέρνιν, το Λορέτο (παλαιότερα υπήρξε μοναστήρι), το παλάτι Σβαρτσενβέργκ, την Αρχιεπισκοπή, το Προεδρικό Μέγαρο, τον ναό του Αγίου Νικολάου κ.ά. Κοντά στο Κάστρο βρίσκεται και το Χρυσό Σοκάκι, ο δρόμος των Αλχημιστών, γραφικό δρομάκι που πήρε το όνομά του από τους χρυσοχόους που ζούσαν εκεί κατά τον 17ο αιώνα.
Τα σπίτια με τις πολύχρωμες προσόψεις έχουν μετατραπεί σε μαγαζάκια που πουλούν βιβλία, κρύσταλλα, αναμνηστικά κ.ά. Στο Χρυσό Σοκάκι έζησε για μερικούς μήνες ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα, και συγκεκριμένα στο νούμερο 22.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!