Είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα άνω των περσινών επιπέδων στον ελληνικό τουρισμό; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πλανάται γύρω από τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, και η απάντηση αναμένεται να δοθεί με τα στοιχεία των δύο κομβικών μηνών, Ιουλίου και Αυγούστου. Αν και οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι, δύσκολα ή εύκολα, το στοίχημα θα κερδηθεί, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20,5 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους.
Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς τα δεδομένα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής επιτρέπουν ποικίλες οπτικές γωνίες. Επιπλέον, για τους σημαντικούς μήνες του έτους, διαθέτουμε πλήρη στοιχεία μόνο για τον Ιούνιο, ενώ για τους υπόλοιπους βασιζόμαστε σε εκτιμήσεις της αγοράς, αφίξεις στα αεροδρόμια και προγραμματισμένες πτήσεις. Αυτά τα δεδομένα, παρότι δίνουν μία τάση, δεν μπορούν να προδικάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Η ανάλυση δείχνει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν εξαιρετικά θετικό, με σημαντικές αυξήσεις τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 16% τον Ιανουάριο, 27,1% τον Φεβρουάριο και 31,2% τον Μάρτιο, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 27,1%, 22% και 34,2%.
Επιβράδυνση το δεύτερο 3μηνο
Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε. Η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 13,9% τον Απρίλιο, 21,3% τον Μάιο και 8,8% τον Ιούνιο. Τα έσοδα σημείωσαν συγκρατημένη άνοδο, φτάνοντας το 15,9% τον Απρίλιο, το 6,8% τον Μάιο και το 7,9% τον Ιούνιο. Παρά τις θετικές ενδείξεις από τα αεροδρόμια για τον Ιούλιο, η άνοδος ήταν μικρότερη, με την επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να αυξάνεται κατά 9,3%. Στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, η άνοδος από το 5,9% του Ιουνίου περιορίστηκε στο 3,8% τον Ιούλιο.
Οι αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις κατά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και την επόμενη παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες σημειώθηκε πτώση κατά 1,2% και 8,1% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι τουρίστες φέτος είτε παραμένουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στους προορισμούς τους για να αντισταθμίσουν τις αυξημένες δαπάνες διαμονής, είτε περιορίζουν τα επιπλέον έξοδα, πλήττοντας έτσι την εστίαση και άλλους συναφείς κλάδους.
Η μείωση των δαπανών από τους τουρίστες είναι ανησυχητική, όπως φαίνεται από τη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,1%, αν και η πτώση ήταν μικρότερη από τον Μάιο, όπου είχε φτάσει το 12,2%. Παρά την αύξηση της μέσης δαπάνης κατά 6,3% το 2023, το τρέχον έτος παρουσιάζει πτωτική τάση, με μειώσεις σε διάφορους μήνες όπως ο Φεβρουάριος και ο Μάιος. Η συνολική μείωση για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι 3,1%, προκαλώντας ανησυχία στους φορείς του κλάδου.
Ανησυχία λόγω ΗΠΑ
Ένας άλλος ανησυχητικός δείκτης είναι η πτώση στην ταξιδιωτική κίνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ οι αγορές της Γερμανίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας σημείωσαν αύξηση, η αγορά των ΗΠΑ και της Γαλλίας παρουσίασε πτώση 11,2% και 13,5% αντίστοιχα τον Ιούνιο. Η μείωση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι Αμερικανοί τουρίστες παραδοσιακά ξοδεύουν περισσότερα από άλλες αγορές. Η πτώση αυτή συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με απώλειες 18,8% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!